Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 13:39 >> 13:08
6

ĐUKANOVIĆ I RIGTERINK

Prioritet da zadržimo rast BDP-a

Crna Gora nastavlja da bude promoter politike integracija i usvajanja evropskih vrijednosti u regionu i kroz partnerstvo sa Evropskom Bankom za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je danas primio potpredsjednika EBRD-a Jurgena Rigterinka, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako je saopšteno nakon sastanka, iskazao zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom Crne Gore i EBRD-a i zahvalio Banci na podršci razvoju Crne Gore u proteklom periodu u kojem smo napravili suštinske razvojne iskorake.

"Preko 60 projekata u oblasti energetike, infrastrukture, finansija, kao i podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, vrijednih oko 570 miliona eura, koje je finansirala EBRD, dali su snažan doprinos ubrzanom ekonomskom rastu, jednom od ključnih prioriteta državne politike i podizanja kvaliteta života građana", ocijenio je Đukanović.

Ukazujući na značaj do sada sprovedenih reformi, na sam rast BDP-a, istakao je da u narednom periodu prioritet ostaje održavanje tempa rasta.

Posebno je ukazao i na značaj daljeg procesa evropskih integracija Crne Gore i regiona, kao garanta stabilnosti i razvoja društava Zapadnog Balkana. Upravo sa tim ciljem, kazao je Đukanović, Crna Gora nastavlja da bude promoter politike integracija i usvajanja evropskih vrijednosti u Regionu i kroz partnerstvo sa EBRD.

Prvi potpredsjednik Evropske banke iskazao je visoke ocjene za napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, ističući spremnost Banke da nastavi sa snažnom podrškom našoj zemlji.

Rigterink je kao prioritetne oblasti saradnje označio saobraćaj i infrastrukturu, jačanje privatnog sektora i tzv. ozelenjavanje ekonomije, prije svega u energetskom sektoru, kroz projekte koji pored valorizacije energetskih potencijala, omogućavaju i jačanje turističke ponude.

"Uz saglasnost za prepoznate prioritete, predsjednik Đukanović je ukazao i na značaj spovođenja strukturnih reformi u cilju unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, kao i obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Na taj način, dugoročnim ulaganjima u kvalitet života građana održaće se dalji dinamični ekonomski rast i konkurentnost na tržištu", kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da je podrška Regionu u približavanju evropskim standardima, nužna za dalji napredak i razvoj.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније