Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

23. 02. 2019. 07:58 >> 07:26

GRCI ĆE DOSTAVITI

Podaci o istraživanju nafte krajem godine

Rezultati drugog istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koje je u februaru realizovano na brodu Ramform Titan za potrebe grčke kompanije Energean, biće poznati u četvrtom kvartalu, tačnije krajem ove godine, saopšteno je Vikend novinama u Upravi za ugljovodonike.

 

U Upravi navode da nakon obavljenog 3D geofizičkog snimanja na bokovima 30 i 26 slijedi obrada prikupljenih podataka.

“To će u konačnom rezultirati interpretacijom podataka i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na tom području”, kazali su u Upravi precizirajući da rezultat istraživanja očekuju između oktobra i decembra.

Ramform Titan, koji je u crnogorske vode uplovio 6. februara, istraživanje je završio u ponedjeljak, bez zastoja u radu. Snimanje na blokovima 30 i 26, koje je sprovela norveška kompanija PGS za potrebe grčkog koncesionara Energean, počelo je 10. februara. Ramform Titan se za prikupljanje podataka pripremao od 7. do 9. novembra.

“Priprema je obuhvatala spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme, neophodne da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja”, saopšteno je ranije u Upravi za ugljovodnike.

Istraživanje nafte i gasa na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine.

Obrada prikljupljenih podataka se u potpunosti obavlja u norveškoj kompaniji PGS, koja angažovana za njihovo prikupljanje.

“U Crnoj Gori ne postoje informacioni sistemi i softverske aplikacije koji su potrebni za obradu ove vrste podataka. Uprava za ugljovodonike je u posjedu sirovih podataka koje koncesionari prikupe za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji. Crna Gora će biti u posjedu i obrađenih podataka čim njihova interpretacija bude završena”, istakli su u Upravi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније