Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 02. 2019. 16:26 >> 15:52

NURKOVIĆ U ATINI

Otvara se međunarodni registar u CG?

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u radnoj posjeti Atini, u cilju uspostavljanja i daljeg unapređivanja saradnje između dvije države u sektoru pomorstva, kao i definisanju sljedećih koraka koji bi doprinijeli razmjeni znanja i dobrih praksi resornih institucija u ovoj oblasti, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

"Tokom prvog dana posjete, Nurković se sastao s višim menadžmentom MMC Holding grupe S.A.L, kao i s predstavnicima luke Pirej koja se smatra najprometnijom lukom u Evropi po broju putnika godišnje (oko 16 miliona u 2018. godini). Glavna tema sastanka s MMC Holding grupom S.A.L. je bila mogućnost otvaranja međunarodnog registra u Crnoj Gori za koju je izrazilo interesovanje društvo za klasifikaciju INSB Class. Tokom sastanka su pažljivo razmatrane prednosti i mane otvorenog međunarodnog registra za državu i zastavu Crne Gore, pretpostavke koje se moraju ispuniti kako bi se on uspostavio, kao i mogući mehanizmi funkcionisanja", navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka s predstavnicima luke Pirej, delegacija Vlade Crne Gore je imala priliku da se upozna s glavnim aktivnostima luke i modelom njenog upravljanja.

"Luka Pirej se sastoji od dva putnička terminala (jedan feri terminal koji povezuje kontinentalni i ostrvski dio države i jedan kruzing terminal koji ima 11 vezova), kontejnerskog terminala, ro ro terminala, brodogradilišta i drugih lučkih objekata. Lukom Pirej od 2009. godine upravlja COSCO, kineska kompanija kojoj je dodijeljen ugovor o koncesiji do 2053. godine a koja trenutno ima većinsko vlasništvo nad lukom Pirej. COSCO je u luci Pirej prisutan od 2002. godine kada je data koncesija na 40 godina jednoj od COSCO-ovih podružnica, OLP SA, za upravljanje dva od tri doka u okviru kontejnerskog terminala. Od 2009. do sada, luka Pirej je značajno unaprijedila svoje kapacitete i podigla pretovarnu moć tereta s 1 miliona TEU jedinica na 4.9 miliona TEU jedinica u 2018. Pored ovoga, uprava luke Pirej je podvukla da je u koncesionom periodu u luku Pirej investirano oko 600 miliona eura, a da je koncesioni model zahtijevao predujam od 60 miliona eura za Republiku Grčku kao i godišnju koncesionu nadoknadu koja je u 2018. godini iznosila oko 50 miliona eura", dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju iz Ministarstva, drugog dana posjete Nurković će se sastati s komandirom grčke obalske straže i drugim predstavnicima Ministarstva za trgovačku flotu u cilju uspostavljanja saradnje i sagledavanja mogućnosti za potpisivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata pomoraca u skladu sa SCTW Konvencijom između dvije države, razmjeni iskustava u oblasti bezbjednosti i sigurnosti luka, kao i daljem unapređivanju kapaciteta inspektora koji pokrivaju ovu oblast.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније