Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Boka news, Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2019. 22:26 >> 21:50

U BRODARSKOJ KOMPANIJI

Njemačka želi mlade crnogorske kadete

Njemačka brodarska kompanija AL Group zapošljava značajan broj crnogorskog pomorskog i oficirskog rukovodećeg kadra, kao i kadera a sa tom praksom žele i da nastave.

Delegacija njemačke brodarske kompanije Al Grupe boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori, pa su u pratnji predstavnika pomorske agencije Nrmonte iz Kotora posredstvom koje se crnogorski pomorci zapošljavaju na brodovima AL Group-a, obišli Pomorski fakultet u Baru, Srednju pomorsku školu i Pomorski fakultet u Kotoru gdje su održali prezentaciju za studente i nastavno osoblje.

AL Group preko svojih sjedišta u Hamburgu u Singapuru vodi dvije flote trgovačkih brodova pod brendovima Atlantic Lloyd i Asiatic Lloyd, a u kojima trentno plovi 36 brodova za prevoz kontejnera, rasutog tereta i tankera.

Kapetan Janko Milutin iz agencije Normonte kazao je za portal Boka news da se grupa stalno povećava i trenutno zapošljava značajan broj crnogorskog pomorskog oficirskog rukovodećeg kadra i oficirskog kadra na operativnom nivou, kao i kadeta.

"Njihov interes je da zapošljavaju naš kvalifikovan, sertifikovan, dobro obrazovan i obučen i iskusan pomorski kadar, zasnovan na uzajamnom povjerenju i partnerstvu. Takođe, kako su im se naši pomorci do sada dobro pokazali, to žele da nastave i sa zapošljavanjem naših kadeta", naveo je on.

Izvršni direktor AL Grupe Ulrih Paulsdorf kaže da trenutno na njihovim brodovima plovi 71 oficir iz Crne Gore

"Vaša zemlja je jedan od najvećih izvora za oficirski kadar na našim brodovima. Pored crnogorskih, iz Evrope zapoljavamo i oficire iz Hrvatske, Rumunije i Ukrajine, dok nižu podsadu čine većinom Filipinci i pomorci iz Ukrajine. Trenutno imamo deset zapovjednika i sedam upravitelja stroja iz Crne Gore i želimo da angažujemo još više vašim pomoraca, posebno onih mašinske struke", dodao je on.

Ova grupa je od 2015. godine kada su počeli uzimati kadete iz Crne Gore, do imali 33 crnogorska pomorca od čega su njih 17 postali oficiri i ostali da plove na toj njemačkoj kompaniji. Trenutno imaju 11 kadeta nautičke i mašinske struke ukrcano na brodovima Atlantic Lloyda i Asiatic Lloyda.

Plate oficira na ovoj kompaniji se kreću od 3.350 eura sa svim dodacima za trećeg oficira, do 8.550 eura za upravitelja stroja, odnosno 8.700 eura za zapovjednika broda.

Jedan od zapovjednika na ovim brodovima je i kapetan duge plovidbe Stevo Markolović iz Bara. On je kao komadant Atlantic Lloyd-ovog kontejnerskog broda “ALS Ceres” prošle godine u vodama Arabijskog mora, napravio pravi pomorski poduhvat, spasivši 23 pomorca-člana posade, sa zapaljenog ultravelikog kontejnerskog broda “Maersk Honam”.

Orijaški brod za prevoz preko 15.000 kontejnera, renomirane dansko-američke brodarske kompanije Maersk Line, zapalio se dok je plovio iz Singapura za Suez, na oko 650 milja zapadno od luke Koči u Indiji. Na njegov poziv u pomoć jer posada nije mogla savladati požar koji je bjesnio u teretnom prostoru na pramčanom dijelu broda i ubrzo zahvatio nadgrađe i komandni most, prvi je odgovorio kontejneraš “ALS Ceres”, pod komandom kapetana Markolovića.

On je svoj 260 metara dugi brod doveo u blizinu 353 metra dugačkog zapaljenog “Maersk Honama” i sa broda u plamenu na kome su na žalost, već stradala petorica članova posade, evakuisao i spasio 23 pomorca.

Jedan od njih je na žalost, ubrzo podlegao zadobijenim povredama, a za ovaj podvig kapetan Markolović i kompanija AL Group osim izraza zahvalnosti kompanije Maersk Line, dobili su i godišnju nagradu Nacionalne komisije za traganje i spašavanje na moru i Obalske straže Indije za 2017-18 godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније