Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

27. 02. 2019. 11:21   >>  10:52 2

ADVOKAT AKCIONARA

"CBCG krije izvještaj o IBM banci"

Upravni sud prekinuo je juče raspravu po tužbi akcionara Invest Banke Montenegro AD Podgorica, kojom je tražen poništaj rješenja Centralne banke Crne Gore (CBCG) o uvođenju prinudne uprave u IBM banci, saopštio je advokat akcionara IBM banke Milovan Milošević.

 

Rasprava je, kako je saopštio Milošević, prekinuta zato što je traženo izuzeće svih članova vijeća.

"Razlog je taj što je Vijeće odbilo da naloži tuženoj CBCG da dostavi izvještaj o kontroli, na osnovu kojeg je doneseno rješenje o uvođenju privremene uprave, kao i da se sasluša glavni kontrolor i privremeni upravnik IBM banke Milan Remiković. Rješenje o uvođenju prinudne uprave doneseno je isključivo na osnovu izvještaja o kontroli Centralne banke, po se o zakonitosti tog rješenja ne može raspravljati bez uvida u izvještaj o kontroli, koji nije dostavljen akcionarima banke, kao strankama u postupku", saopštio je Milošević.

To je, kako je kazao, i punomoćnica CBCG posredno priznala, "navodeći da smatra da CBCG nije kriva što akcionari – tužioci u postupku, nemaju izvještaj".

"Prethodno je odbila da im dostavi taj isti izvještaj. Osvrćući se na navode punomoćnika akcionara da je koeficijent solventnosti od 4,63% bio samo 0,37% ispod zakonske granice od 5%, što predstavlja eventualno nedostajućih 140.000 eura u ukupnoj aktivi Banke koja iznosi oko 50 miliona eura, bivši privremeni upravnik Milan Remiković je naveo da privremena uprava nije uvedena samo zbog pada koeficijenta solventnosti, već i zbog navodnog velikog procenta nekvalitetnih kredita, kao i zato što je Banka u svojim knjigama isklazivala vrijednost akcija Atlas banke po nerealno visokoj vrijednosti", rekao je Milošević.

"Kako se u rješenju o uvođenju privremene uprave jasno kao razlog navodi pad koeficijenta solventnosti ispod 5%, ali ne i procjena vrijednosti akcija Atlas banke, smatrali smo da je cjelishodno saslušati g. Remikovića. Isto tako, bilo je nužno pribaviti izvještaj o kontroli,
kako bi i sud mogao da provjeri navode sadržane u rješenju kojim je uvedena privremena uprava. Nije jasno na koji način bi Sud uopšte i mogao ispitivati navode akcionara i posebno uticaj ponuđenog obezbjeđenja za preko 6 miliona eura kredita na aktivu Banke, ukoliko nema uvid u cjelovit izvještaj o kontroli i ukoliko ne sasluša glavnog kontrolora i bivšeg privremenog upravnika Banke", navodi on.

Akcionari IBM banke, kako je rekao, sumnjaju da iza skrivanja izvještaja o kontroli od strane Centralne Banke stoji u njemu sadržana netačnost podataka i činjeničnih utvrđenja, što za posljedicu ima i nezakonitost rješenja kojim je uvedena privremena uprava.

"Uloga suda je da spriječi ovakvu samovolju jednog organa i da ispita osnovanost navoda tužbe akcionara Banke. To je sud propustio da uradi, usled čega je izražena sumnja u nepristrasnost suda i traženo izuzeće postupajućih članova vijeća", zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније