Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

27. 02. 2019. 18:18 >> 21:13
7

BEZ DOGOVORA O MINIMALCU

Struja neće biti skuplja za sve potrošače

Na sjednici Socijalnog savjeta nije postignut dogovor o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura. Pored toga Vlada ne odustaje od najavljenog poskupljenja struje, koje je odgođeno za 1. maj. Iz sindikata poručuju da je za njih neprihvatljivo svako poskupljenje električne energije.

Najavljeno poskupljenje struje, ne znači da će svi potrošači dobiti veće račune za električnu energiju, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

On je, nakon sjednice Socijalnog savjeta, poručio da država i menadžment imaju obavezu da EPCG donesu profit. Naveo je i da subvencije za struju ostaju.

Unaprijeđen je, kako kaže, i segment naknada za obnovljive izvore energije, a plaćaće ih samo domaćinstva sa potrošnjom većom od 300 KW sati.

"To znači da 60 odsto potrošača, odnosno 80 odsto na sjeveru neće osjetiti poskupljenje po tom osnovu”, kazao je Vujović.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kaže da je sindikatima data detaljna analiza razloga poskupljenja struje.

“Sindikati su jasni bili da je za njih neprihvatljivo svako povećanje.", kazao je Purišić i dodao da će o tome Socijani savjet još jedno razgovarati.

Na sjednici Socijalnog savjeta razgovarano je i o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura.

“Nijesmo imali potpunu analizu koju treba da uradi Ministarstvo finansija”, naveo je ministar i dodaje da poslodavci traže da se uvede neoporezivi dio zarade.

Iako su svi socijalni partneri saglasni da bi minimalnu zaradu trebalo povećati, odluku o tome će ipak donijeti nakon analize Ministarstva finansija.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica očekuje da će biti uvaženi argumenti sindikalaca protiv povećanja cijene električne energije.

"Što se minimalne zarade tiče uradili smo analizu za povećanje, predali smo je socijalnim partnerima. Ministarstvo finansija radi na pronalaženju modela, a svakako da postoji raspoloženje", kazao je Zarubica.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније