Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

27. 02. 2019. 17:55 >> 17:54
2

SASTANAK SA MMF-OM

Žugić: Depoziti veći za 91 milion eura

Od uvođenja privremene uprave u IBM i Atlas banku, ukupni depoziti u 13 banaka porasli su za preko 91 milion eura, dok je likvidna aktivna veća za 28,5 miliona eura, saopštio je guverner CBCG Radoje Žugić.

"Ovakvi trendovi potvrđuju da je očuvana stabilnost i sigurnost bankarskog sektora", istakao je Žugić.

On je podsjetio da je privremena uprava u dvije banke uvedena 7. decembra prošle godine.

Žugić, i ministar finansija Darko Radunović, sastali su se danas sa timom Međunarodnog monetarnog fonda, koje je predvodio novi šef Misije ove institucije za Crnu Goru Srikant Seshadri.

”Evidentirani su nedavni pozitivni makroekonomski događaji, naročito u postizanju ekonomskog rasta koji će u 2018. vjerovatno preći četiri odsto, drugu godinu za redom”, saopšteno je iz Ministarstva finansija. 
 
Tim MMF-a je, kako se navodi u saopštenju, evidentirao istrajnosti u sprovođenju teških mjera fiskalne konsolidacije, koje su dale pozitivne rezultate.

“Ohrabrili su nastavak sprovođenja fiskalne strategije kako bi se sačuvali postignuti rezultati i dodatno unaprijedile javne finansije”, navodi se u saopštenju.

Radunović je potvrdio namjeru Vlade da nastavi da se pridržava mjera fiskalne konsolidacije, uz očekivanje da će takav plan, uz ostale aktivnosti Ministarstva finansija, doprinijeti daljem snaženju stabilnosti javnih finansija i dinamiziranju ekonomskog rasta.

Na sastanku je bilo riječi i o tehničkoj pomoći koju MMF pruža Crnoj Gori.

“Učesnici su razgovarali o tekućim programima koji se odnose na niz oblasti, a koje uključuju poresku politiku, poresku administraciju, javno-privatno partnerstvo, upravljanje dugom i superviziju banaka. Razgovarano je i o mogućnostima za proširenje budućih oblasti saradnje”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Vlada Crne Gore će, kako se navodi u saopštenju, nastaviti razgovore sa misijom MMF-a u kontekstu narednih redovnih godišnjih konsultacija u skladu sa Članom IV Fonda, koja je planirana za jun.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније