Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 11:35   >>  11:09 1

ZEKOVIĆ PORUČUJE

SDP će se i dalje zalagati za povećanje minimalne zarade

SDP će, zajedno sa sindikatima, poslodavcima i građanima, nastaviti sa snažnim zalaganjem za povećanje minimalne zarade i uvođenje startnog neoporezivog dijela zarade, kazao je član Predsjedništva SDP i doskorašnji član Socijalnog savjeta Bojan Zeković. On ističe da su u SDP-u sigurni da samo snažan pritisak svih zainteresovanih mora dovesti do usvajanja ovih odluka.

Zeković poručuje da je odbijanje Socijalnog savjeta da se poveća minimalna zarada dovela je do razočaranja gotovo polovine zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno 77.500 naših sugrađana koji danas primaju platu manju od predloženih 250 eura.

"Zbog nesposobnosti Vlade građani Crne Gore imaju ubjedljivo najnižu minimalnu zaradu u regionu, dok su naši poslodavci najoperzovaniji u regionu. U čijem interesu radi Vlada koja čini štetu i građanima i poslodavcima?", navodi se u saopštenju.

On dodaje da ova Vlada ni poslije dvije godine od formalne inicijative odbija da prihvati jednostavno i održivo rješenje - povećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog iznosa zarada - opravdanog zahtjeva poslodavaca koji postoji u zemljama regiona.

"Ono što su uradile sve vlade u regionu, Vlada Crne Gore nije, pa je Crna Gora danas regionalni lider u dvije neslavne kategorije - imamo najmanju minimalnu zaradu i najveće poresko optrerećeno poslodavaca", ističe potpredsjednik SDP-a.

Zeković dodaje da je minimalna zarada danas ubjedljivo najmanja u regionu, toliko niska da bi čak i sa povećanjem na 250 bili iza Hrvatske, Srbije i na nivou Kosova, tako da je, kaže, jasno koliko je stanje u ovoj oblasti negativno za radnike u Crnoj Gori, koji od najniže minimalne zarade plaćaju gotovo najskuplju struju, imaju visoke akcize na gorivo, kao i povećanu stopu PDV-a.

"Politika u kojoj Vlada sve više uzima od svojih građana, plate i penzije stagniraju, mora nužno dovesti do ogromnog nezadovoljstva građana kojima je preko glave priče o rastu BDP-a dok njihovo standard i po vladinim podacima pada iz godine u godinu. U vrijeme dok svaka mjera Vlade ide na štetu građana ista Vlada dopušta ogroman poreski dug sebi bliskim tajkunima koji se konstantno povećava i na kraju neće biti plaćen, kao u slučaju Vektre", zaključio je Zeković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније