Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

02. 03. 2019. 12:20 >> 18:33
23

DRECUN PORUČIO

CG može biti kao Luksemburg

Preuzimanje Societe Generale banke Montenegro od Crnogorske komercijalne (CKB) predstavlja dobar poslovni potez OTP grupe, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun i dodao da raste šansa da one udružene mogu provocirati bitne promjene na tržištu.

On je kazao da je OTP grupa za iznos od svega 40-ak miliona eura kupila 90 odsto Societe Generale banke Montenegro.

„Ako se ima u vidu da će uskoro za osnivanje banke u Crnoj Gori biti potrebno minimum 7,5 miliona eura, a uz to i još nekoliko miliona da bi se uspostavila poslovna dinamika, onda je ovo više nego dobar potez za OTP-a“, rekao je Drecun agenciji Mina-business.

On je naveo da samo poslovna mreža Societe Generale banke vrijedi barem polovinu tog iznosa.

"OTP će sjutra kontrolisati preko 30 odsto bankarskog tržišta, što je vrlo rizično za konkurentnost kao vrijednost kojoj težimo. Radi poređenja, podsjećam da je OTP grupa kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. godine za oko 100 miliona eura, pa je lako uporediti relacije u veličinama”, precizirao je Drecun.

On smatra da, s obzirom na to da se još ne znaju svi elementi ugovora, treba sačekati da se vidi koji će nivo usluga pružati nova banka.

„Ako imamo u vidu da je jedna banka pošla u stečaj, da se sa još jednom ne zna šta će biti, raste šansa da udružene OTP i Societe Generale mogu provocirati bitne promjene na tržištu“, rekao je Drecun.

On je dodao da je izvjesno da će veliki broj radnika ostati bez posla, jer će doći do dupliranja funkcija. Procjene sindikata su da će to biti oko 400 radnika.

Drecun je, odgovarajući na pitanje kakav će uticaj preuzimanje imati na bankarski sektor, kazao da Centralna banka (CBCG) još nije dala konačni stav o tome i da treba sačekati.

“Banke su jako specifična preduzeća. Dovoljno je da budete vlasnik samo deset odsto izvora banke, pa da upravljate sa 90 odsto tuđih para”, saopštio je Drecun.

Prema njegovim riječima, zato postoje regulatori koji vrlo strogo postavljaju pravila.

“Osnovni cilj regulatora je da zaštiti deponente banke, jer oni daju depozite ne samo zbog povjerenja u banku, nego i zbog povjerenja da će država vrlo pažljivo kontrolisati kako se postupa sa novcem građana”, objasnio je Drecun.

On je ocijenio da zato treba imati u vidu pitanje da li deponenti Societe Generale banke Montenegro žele da njihovi depoziti više ne budu dio Societe Generale sistema, nego nekog drugog, koji ima niži rejting, bez namjere da, kako je rekao, bilo koga omalovaži.

“Ipak je Societe Generale jedini globalno, odnosno svjetski poznat bankarski brend koji je, evo do sad, prisutan u Crnoj Gori. Da su htjeli da drže novac u CKB-u, deponenti Societe Generale su to mogli uraditi odavno”, rekao je Drecun.

Societe Generale ima bolji rejting

On je saopštio da je poruka da ne može deset odsto vlasnika izvora sredstava u banci da odlučuje u ime 90 odsto drugih. Zato i, između ostalog, postoji supervizija.

“Societe Generale je AAA banka i ima bolji rejting od Francuske kao države. Od sjutra će vlasnici depozita biti u banci koja je uglavnom oko BBB rejtinga, što je ipak razlik, uz veliko uvažavanje rasta OTP grupe”, naveo je Drecun.

On je, odgovarajući na pitanje da li ima prostora za ulazak novih banaka na crnogorsko tržište, uzimajući u obzir promjene koje se u posljednjem periodu dešavaju, kazao da prostora ima još mnogo.

“Crna Gora ne treba da bude pravni i poslovni okvir za banke koje djeluju samo na njenoj teritoriji. Treba se bazirati na to da budemo finansijski regionalni centar, poput Luksemburga”, poručio je Drecun.

On smatra da treba ohrabrivati dolazak novih banaka, jer se primiče potpuno nova era u bankarstvu, sa novim proizvodima i oblivima novca.

“Mi bježimo od toga, umjesto da budemo prvi u privlačenju kripto novca i drugih novčanih oblika za koje još i ne znamo”, naveo je Drecun.

On je dodao i da je Brexit šansa da se privuče još mnogo kapitala u Crnu Goru, a to će biti teže bez dobrih banaka.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније