Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

04. 03. 2019. 07:07   >>  06:40

CENTRALNA BANKA

Najavljuju niže troškove plaćanja karticama

U Crnoj Gori ima 301.597 korisnika platnih kartica građana i preduzeća, preduzetnika… Broj izdatih kartica je veći za 136.024 ili ukupno 437.621, što znači da neko ima dvije ili više kartica, piše Pobjeda.

 

Česte su žalbe da banke naplaćuju visoke naknade na transakcije karticama, naročito kreditnim kojima se može koristiti i novac banke za razliku od debitnih, gdje vlasnik može plaćati samo do visine gotovine na svom računu.

Iz CBCG su, međutim, Pobjedi kazali da je visina naknade stvar poslovne politike i konkurencije svake banke, ali i najavili da se priprema teren da transakcije budu jeftinije.

Pojedine banke naplaćuju proviziju klijentima i za podizanje gotovine na svojim bankomatima, a na tuđim svakako.

"CBCG je pripremila radnu verziju nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama za koji je završena javna rasprava. Njime se uređuju međubankarske naknade koje se naplaćuju primaocima plaćanja pri izvršavanju nacionalnih platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Crnoj Gori i posebna pravila poslovanja u vezi sa izdavanjem platnih kartica ili izvršavanjem platnih transakcija na osnovu ovih kartica. Uređivanjem međubankarskih naknada i navedenih pravila poslovanja poboljšaće se funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i smanjiti troškovi za platne transakcije po osnovu platnih kartica", kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje Pobjede da li se u narednom periodu može očekivati smanjenje naknada i provizija za transakcije platnim karticama.

Podaci pokazuju da je velika razlika u broju debitnih i kreditnih kartica iz prostog razloga što su ove druge "skuplje", jer korisniku omogućavaju da koristi novac banke, odnosno da bude kreditiran.

"Na kraju 2018. godine broj debitnih kartica iznosio je 397.347, a kreditnih 32.565", saopštili su iz CBCG, ali i objasnili da se u skladu sa odlukom podaci o broju izdatih platnih kartica prikupljaju raščlanjeni po funkcijama.

Zanimljiv je podatak da je u prošloj godini opao broj transakcija karticama.

"Broj transakcija izvršenih karticama u 2018. godini iznosi 15.710.872, pri čemu je, u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 16.252.273, zabilježen pad od tri odsto”, objasnili su iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније