Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 03. 2019. 10:57   >>  10:23

GOLUBOVIĆ NA BIZNIS FORUMU

Crnoj Gori predstoji jačanje konkurentnosti

Crnoj Gori, članici STO koja je duboko u postupku pristupanja EU, privrednicima, čije interese PKCG objedinjuje, predstoji jačanje konkurentske snage da bi iskoristili benefite jedinstvenog evropskog tržišta, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović na Kopaonik biznis forumu. On je ukazao i na značaj obrazovanja za region Zapadnog Balkana i naglasio da će Njemačka razvojna banka, preko Regionalnog fonda za izazove, putem grantova plasirati 50 miliona eura na ovo područje.

Kako je saopšteno iz PKCG, Golubović je u diskusiji na "Zapadni Balkan – regionalni ekonomski prostor" sa predsjednicima komora zemalja Zapadnog Balkana potencirao da CEFTA sporazum, koji od 2007. godine primjenjuju države Zapadnog Balkana, pruža dobar okvir za saradnju.

On je podsjetio da su Crna Gora i Kosovo regionalno najintegrisaniji, jer je učešće CEFTA regiona u njihovoj ukupnoj robnoj razmjeni iznad 30%. U svim ostalim potpisnicama sporazuma učešće se, kako je kazao, kreće do 15%. Golubović je ocijenio da je usporen rast uslovljen netarifnim barijerama koje zemlje CEFTE nameću u međusobnoj trgovini.

"Procjena je da bi harmonizovanjem propisa, uzajamnim priznavanjem sertifikata, usklađivanjem rada inspekcijskih organa, odnosno punom implementacijom Dodatnog Protokola 5 mogli za trećinu uvećati obim trgovine u regionu. Logistički troškovi u regionu iznose 16% BDP-a što je dvostruko više u odnosu na evropski prosjek. Samo jedan dan zastoja robe na granici smanjuje njenu vrijednost za 1% a kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, čak i do 7%", pojasnio je Golubović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, članici STO koja je duboko u postupku pristupanja EU, privrednicima, čije interese Komora objedinjuje, predstoji jačanje konkurentske snage da bi iskoristili benefite jedinstvenog evropskog tržišta.

"Privatni i javni sektor treba da rade zajedno kako bi promovisali i jačali regionalne trgovinske integracije i identifikovali najbolje načine za uklanjanje izazova koji poskupljuju prekogranični promet roba i ukupno poslovanje", kazao je Gulubović.

Uzimajući u obzir realne mogućnosti i resurse koji su na raspolaganju, Golubović je kazao da je potrebno uložiti dodatne napore na unapređenju kapaciteta na graničnim prelazima, kako infrastruturnih, tako i administrativnih.

Predsjednik Komore je na panelu ukazao i na značaj obrazovanja za region Zapadnog Balkana i naglasio da će Njemačka razvojna banka, preko Regionalnog fonda za izazove, putem grantova plasirati 50 miliona eura na ovo područje.

"Projekat će se realizovati preko Komorskog investicionog foruma, a grantovi će biti dodjeljivani najboljim inovativnim projektima srednjih stručnih škola ili drugih obrazovnih institucija koje izdaju sertifikate priznate na tržištu rada, privatnih preduzeća i ostalih zainteresovanih subjekata za ostvarenje cilja ove podrške", navodi se u saopštenju.

Dvadeset peti Forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije imao je glavnu temu „Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ". Okupio je oko 1300 učesnika, državne zvaničnike, predstavnike poslovne i akademske zajednice, te članove diplomatskog kora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније