Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

05. 03. 2019. 16:04 >> 15:31
1

ENERGETSKA EFIKASNOST

Orlandić: "Racionalizovati potrošnju struje"

Energetska efikasnost predstavlja racionalno korišćenje električne energije, koje doprinosi komforu stanovanja, poručila je koordinatorka programa za energiju u NVO Green Home, Sanja Orlandić, ocjenjujući da je neophodno sprovesti intezivniju kampanju u cilju povećanja svijesti građana o važnosti energetske efikasnosti.

Orlandić je, u intervjuu za PR Centar povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti 5. marta, rekla da su nadležne institucije tek u poslednje vrijeme počele da rade na primjeni mjere energetske efikasnosti, kada je, kako je rekla, započeta promocija energetske efikasnosti i edukacija građana o istoj.

„Ovo je tema koja je aktuelizovana 2007., kada se počelo raditi na promociji energetske efikasnosti, na upoznavanju građana sa ovom temom. Naravno, trebalo je vremena da se napravi odgovarajuća zakonska regulativa, podzakonski akt, pravilnici i slično i da se još uvijek na tome radi, jer se stalno pojavljuju neka nova pravila i zahtjevi od strane Evropske unije, koje treba uvrstiti“, kazala je Orlandić.

Ona je poručila da je neophodno sprovesti intezivniju kampanju u cilju povećanja svijesti građana o važnosti energetske efikasnosti.

Kako je ocijenila, primjena mjere energetske efikasnosti nisu na zadovoljavajućem nivou, a razlog predstavljaju, kako je pojasnila, finansije za njihovo sprovođenje.

„Potrebno je pronaći mjere koje bi pomogle građanima da realizuju svoje zahtjeve u svojim domaćinstvima. Najveći problem predstavljaju stare zgrade i to je prva mjera koju bi trebalo sprovesti. Postoji podrška od strane direkcije koja se bavi stambenim poslovima, a bilježimo i da su javne ustanove, škole i bolnice u značajnoj mjeri obnovljene“, rekla je Orlandić.

Ona je pojasnila da građani mogu samostalno primjeniti manje finansijski zahtjevne mjere, kao što je kupovina štednih sijalica, što predstavlja, prema njenim riječima, najučestaliju mjeru.

„Još jedan važan segment gdje se ušteda može postići jeste zagrijavanje tople vode, obzirom da je veliki dio Crne Gore povoljan sa aspekta broja sunčanih sati. Solarna energija se može koristiti za zagrijavanje tople vode, a to se naročito preporučuje za primorje i centralni dio, ali i za sjeverne oblasti gdje nema toliko sunčanih sati, ali se može iskoristiti za dobijanje tople sanitarne vode za domaćinstva“, istakla je Orlandić.

Ona smatra da su građani informisani o energetskoj efikasnosti, ali da za sprovođenje svih mjera koje se preporučuju, kako je ocjenila, problem predstavljaju finansije za njihovu realizaciju.

Kako je pojasnila, renoviranje fasada starih stambenih zgrada i adekvatna toplotna izolacija mogu značajno doprinijeti racionalizaciji električne energije.

„Građani veoma rijetko mogu priuštiti promjenu fasade. Često se radi izmjena prozora i vrata, koriste se aluminijumska i PVC bravarija, što je dobro. Međutim, ono što građani sebi mogu da priušte jesu neke manje izmjene. Treba voditi računa na kojoj temperaturi je klima podešena, da u ljetnim mjesecima provjetravamo noću kada su temperature niže, koristiti maksimalno zavjese, zastore, roletne“, kazala je Orlandić.

Prema njenim riječima, primjena tih mjera na kraju godine može rezultirati manjom potrošnjom električne energije.

„Svako od nas treba da uradi kratku analizu objekta u kom živi. Jako je važna orijentacija kuća i prostorija. Bitno je i koliko ljudi živi u stanu, odnosno u kući, ali ono što svi možemo da uradimo jeste da provjerimo da li naši prozori i vrata dobro funkcionišu. Ako postoji neki protok vazduha, to možemo vrlo jednostavno, uz malo sredstava, promijeniti kupovinom pur pjene, različitim tzv. metlicama ili trakama koje se mogu staviti oko prozora“, kazala je Orlandić.

Ona je pojasnila da građani, prilikom odabira električnih uređaja, treba da biraju one koji su klasifikovani kao uređaji visoke energetske klase.

„Razlika u cijeni sada nije toliko velika između uređaja koji su visoke energetske klase, odnosno A+ i A++, i uređaja niže energetske klase. Takođe, mjera koja ne zahtjeva nikakav novac jeste dobro održavanje električnih uređaja. Bojler, ukoliko ima kamenac, znatno više troši električne energije nego kada je očišćen, a to nije mjera koja zahtjeva velika finansijska sredstva“, rekla je Orlandić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније