Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

06. 03. 2019. 08:43 >> 08:12
4

BOKAN NA FORUMU

Siva ekonomija najveća prepreka biznis ambijentu

Predsjednik kompanije Voli Dragan Bokan kazao je da je siva ekonomija najveća prepreka poslovnom ambijentu,

 

Bokan, koji je učestovovao jna Kopaonik Biznis Forumu 2019, govorio je na panelu "Poslovanje na Balkanu - prednosti, nedostaci, preporuke".

Kad je riječ o ambijentu za poslovanje, Bokan smatra da je on dobar, ali daleko od savršenog. Naveo je da postoji rast bruto društvenog proizvoda i da se takav trend očekuje i u narednim godinama.

Kao jednu od najvećih barijera Bokan je naveo sivu ekonomiju:

"Vlada Crne Gore u prošloj godini je iznijela da je obim sive ekonomije u Crnoj Gori između 30 i 40 odsto, a pošto je BDP naše države 4,3 milijarde eura, to je negdje oko 1,5 milijardi eura sive ekonomije. Gledajući našu branšu, jedan od velikih problema u dijelu sive ekonomije je promet akciznih proizvoda na crnom tržištu, pogotovo prošle godine pri povećanju akciza. To je izazov i za kompanije koje posluju sistemski i za državu koja ne prihoduje onoliko koliko je projektovala", rekao je Bokan.

Za kompaniju Voli, velika prepreka je i zapošljavanje radnika na crno, a istovremeno i plaćanje poreza i doprinosa na najniže lične dohotke od strane konkurencije.

"Mi smo u našoj branši lideri. Volijev trošak plata, bruto, iznosi oko 17 miliona ili 7,5 posto, a jedan određeni broj lanaca u Crnoj Gori ne prelazi tri odsto. To je za nas, kao kompaniju koja sistemski posluje, jako velika prepreka za dalji razvoj. Očekujem od Vlade da sve uradi da se siva ekonomija u Crnoj Gori smanji i da mi kao zdrave kompanije možemo da se razvijamo na najbolji mogući način", istakao je Bokan.

On je naveo da investicija u Crnoj Gori ima jako puno, i da je njihova vrijednost u milijardama eura. Kao primjer naveo je nastavak izgradnje Porto Montenegra, Portonovi, Luštice, investicije u turizam kao osnovnu granu koja Crnoj Gori donosi preko milijardu eura prihoda.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније