Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 03. 2019. 20:35 >> 20:01
4

EU EKSPERTI

"CG može mnogo da ponudi međunarodnom tržištu"

Crna Gora može mnogo da ponudi međunarodnom tržištu u brojnim oblastima, kao i da učešćem u Programima prekogranične saradnje, dodatno ojača institucije. To kažu eksperti Evropske unije (EU) iz Italije, koji su uključeni u odabir projekata u okviru IPA prekograničnog programa Italija - Albanija - Crna Gora. Budžet je 93 miliona eura, a poziv za podnošenje projekata otvoren je krajem februara.

Zaštita životne sredine, kultura, turizam, saobraćaj, samo su neke od oblasti koje Crna Gora može poboljšati učešćem u IPA prekograničnom programu saradnje sa Italijom i Albanijom. Stručnjaci za EU projekte iz italijanske regije Pulja, u kojoj je sjedište programa, smatraju da su šanse koje takvi poduhvati nude ogromne i da bi ih trebalo bolje koristiti.

"Ovo je odlična šansa pogotovo za nas Italijane iz Pulje. Crna Gora je za kratko vrijeme napravila nevjerovatan napredak, pogotovo u turizmu. Za nas je Crna Gora primjer na osnovu kojeg možemo mnogo naučiti, a ponekad i nešto kopirati. Srećni smo što ćemo imati mogućnost da sarađujemo u evropskim projektima", rekao je univerzitetski profesor i saradnik na EU projektima Lino Manosperta.

"Projekti su važni zbog jačanja institucionalnih kapaciteta države koja učestvuje u njima. Sve to dovodi do jačanja kompetitivnosti u raznim sektorima i mogućnosti da se bolje nadmećete na tržištu. Pulja je blizka sa Crnom Gorom, imamo i slične privredne grane koje su najrazvijenije – poljoprivredu i turizam. Tu je i kultura. Kroz projekte te tri oblasti možemo zajedno podići na viši nivo", kazao je stručnjak za EU projekte Damjano Petrucela.

I predstavnici jedne od najvećih privatnih italijanskih televizija, Telenorbe, smatraju da su, zbog bliskosti i sličnih kultura. Velike mogućnosti za saradnju Crne Gore i Italije, ne samo u EU projektima.

"Veoma smo blizu jedni drugih, dijeli nas samo malo mora i voljeli bismo da sarađujemo sa Crnom Gorom, prije svega vašom Televizijom, kako bi se još bolje naši narodi povezali i ostvarili uspjesi u mnogim projektima. Mnogo Italijana već provodi odmor u Crnoj Gori i uvijek se vraćaju sa puno pozitivnih utisaka. Imate prebogatu istoriju i kulturu, ali i izuzetan turistički potencijal. Upravo u turizmu ostvarujete odlične rezultate, pa bolje i od Pulje, iako je vaša zemlja manja od naše regije, mogli bi mnogo toga da naučim od vas kako da razvijamo turizam", rekao je generalni direktor TV Telenorba Marko Montrone.

S druge strane Atilio Romita, urednik na RAI-ju, ocjenjuje da je uloga medija, posebno javnih servisa, od izuzetnog značaja kako za evropske projekte tako i budućnost same Unije. 

"Mnogi kažu da se Evropa ujedinila samo zbog valute – eura. U stvarnosti, pravo ujedinjenje i između različitih naroda mogu uraditi i televizije. Što se više programa iz različitih zemalja emituje na našim televizijama, to će Evropa biti vise ujedinjena", kazao je glavni urednik RAI-ja za Pulju Atilio Romita.

Osim istog mora, Crna Gora i Italija dijele i mnoge ličnosti koje su ostavile dubok trag u istoriji dvije zemlje, od kraljice Jelene do Dejana Savićevića. Takve veze su upravo idelna polazna osnova za bolju saradnju u turističkim i evropskim projektima, za koju su, kako su nam rekli, Italijani sa ovog dijela Jadrana izuzetno zainteresovani.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније