Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 03. 2019. 12:58   >>  12:24

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Za nabavku novih grla stoke podrška do 50% investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz Agrobudžet za ovu godinu objavilo je danas javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za ovu godinu.


"Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku novih grla - steonih junica i priplodnih svinja, odnosno nazimica i nerasta. Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje", navodi se u saopštenju.

Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije za kupovinu novih grla.

"Podrška Ministarstva za nabavku stoke, tokom prethodnih godina, rezultirala je ukrupnjavanjem proizvodnje na crnogorskim farmama i poboljšanjem rasnog sastava, što je značajno za rast konkuretnosti domaćih proizvođača i ostvarivanje većih prihoda po gazdinstvu", rekli su iz Ministarstva.

U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unaprjeđenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. 

"Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru“, navodi se u saopštenju. 

Tim javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške. Korisnici podrške tog javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku. 

"Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse“, rekli su iz Ministarstva.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 11. aprila. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme. 

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Javni_pozovi_za_dodjelu_podrske/.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније