Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

11. 03. 2019. 20:08 >> 19:59
1

STAVOVI RAZLIČITI

Je li ukidanje Uprave za javne nabavke racionalno?

Ukidanje Uprave za javne nabavke i centralizovanje politike na nivou Ministarstva finansija u svrhu je racionalizacije Javne uprave i efikasnijeg upravljanja sistemom javnih nabavki, kažu iz tog ministarstva. U Uniji poslodavaca i NVO Institutu alternativa nijesu zadovoljni tim rješenjem i smatraju da je prethodno trebalo čuti mišljenje zainteresovanih za sistem javnih nabavki.

Ukidanje Uprave za javne nabavke, čije nadležnosti preuzima Ministarstvo finansija u svrhu je racinalizacije Javne uprave i efikasnije kontrole sistema javnih nabavki, kažu iz tog Ministarstva.

"Inovirani tekst Predloga zakona o javnim nabavkama, s izmjenama u dijelu institucionalnog okvira, Ministarstvo finansija uputilo je Evropskoj komisiji. Svi poslovi pripreme zakona, edukacije, nadzora, izvještavanja, usaglašavanja s direktivama, praćenje implementacije propisa biće centralno pozicionirane u okviru Ministarstva", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U Uniji poslodavaca ističu da to nije dobra odluka i da bi državni organ koji se bavi javnim nabavkama trebalo da bude samostalan budući da postoji visok rizik od korupcije i nepotizma.

"Imamo informaciju da je to rješenje htjela da uvede Srbija ali je stopirano od strane Evropske komisije što nam govori da je taj potez vlade pogrešan", kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

I u Institutu alternativa su nezadovolji odlukom Vlade o ukidanju Uprave. Smatraju da neće doprinijeti uštedama u budžetu. Ministarstvu će, kažu, uputiti preporuke.

"Na Ministarstvu finansija kao krovnoj instituciji ne samo za zakone i za praćenje javnih nabavki na njima je velika odgovornost da pažnju posvete ovoj oblasti i svoje kapacitete stave u stvaranje jednog transparentnog sistema javnih nabavki", kazala je Ana Đurić iz "Instututa alternativa".

Ministarstvo finansija ima zakonsku obavezu da u roku od tri mjeseca formira Direktorat u čijoj nadležnosti će biti javne nabavke. Očekuju da će novo institucionalno rješenje dorinijeti boljem upravljanju javnim nabavkama za koje se godišnje izdvoji pola milijarde eura.

"Na ovaj način obezbijeđena je osnova za efikasnije upravljanje sistemom javnih nabavki u cjelokupnom javnom sektoru", kazali su iz Ministarstva finansija.

U Institutu aleternativa očekuju da Ministarstvo nastavi dobru praksu Uprave i objavljuje izještaje za svih 600 potrošačkih jedinica. Posebno rizičnim smatraju tendere gdje se javlja samo jedan ponuđač. Informacije o njima trebalo bi, kažu, da budu dostupne javnosti kako bi se izbjegle sumnje o koruptivnim radnjama.

"Uprava za javne nabavke je uložila dosta napora da se bavi oblastima rizičnim za korupciju-zdravstvo obrazovanje ali ono što nije do sada bilo u izvještaju jesu javni radovi gdje se troši ogromna količina novca za javne nabavke", kazala je Ana Đurnić iz "Instututa alternativa".

Od Ministarstva finansija očekuju i da pripreme i tzv. crne liste za one koji neredovno dostavljaju izvještaje i prečesto mijenjaju plan javnih nabavki. Očekuju da Ministarstvo prihvatiti njihove preporuke jer, kako kažu, više transprentnosti ne može da škodi.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније