Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

15. 03. 2019. 18:36   >>  18:01

NERADNA NEDJELJA

PKCG očekuje pozitivne efekte inicijative

Inicijativa o uvođenju neradne nedjelje u sektoru trgovine pozitivno će uticati na cjelokupne ekonomske aktivnosti i olakšati organizacija rada, što neće dovesti do smanjenja broja radnika, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Predstavnica PKCG, Milica Tomašević, kazala je da su inicijativu podnijeli trgovci, koji zbog nedostatka odgovarajućeg kadra nijesu u mogućnosti da na adekvatan način obezbijede proces rada.

"Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla je od Odbora udruženja trgovine PKCG", rekla je Tomašević agenciji Mina-business.

Tu je, kako je podsjetila, i pitanje slobodnih dana, problem sa kojim se susrijeće većina trgovaca u maloprodaji.

"Dakle, nedostatak odgovarajućeg kadra i pitanje slobodnog dana su problemi zbog kojih je pokrenuta ova inicijativa, a argumenti za navedeni predlog su i činjenice da će se na taj način povećati produktivnost rada", saopštila je Tomašević.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će neki radnici ostati bez posla zbog smanjenog profita, kazala da neće doći do smanjenja radnika, zato što su oni i do sada imali pravo na korišćenje jednog slobodnog dana.

"Na ovaj način će se olakšati organizacija rada, jer će svi imati taj slobodan dan nedjeljom tako da će se aktivnosti prenijeti na ostale dane", rekla je Tomašević.

Prema njenim riječima, radnici će biti zadovoljniji radnim mjestom, poslodavci će razviti veću društvenu odgovornost, a smanjiće se i određeni troškovi održavanja i angažovanja dodatne radne snage.

"Uopšte, uticaće se pozitivno na cjelokupne ekonomske aktivnosti i na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Moguće da će u kratkom roku doći do pada profita, ali treba da prođe određeni vremenski period da bi se sagledali rezultati uvođenja inicijative", kazala je Tomašević.

Trgovina, kako je dodala, ima veliki značaj za cjelokupnu privrednu aktivnost, budući da je njeno učešće u strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP) visoko i da zapošljava najveći broj radnika.

"S druge strane, plate u tom sektoru su najniže u odnosu na ostale grane privrede", navela je Tomašević.

Ona smatra da je zbog toga potrebno napraviti sveobuhvatnu analizu uticaja predloga i sagledati ne samo trgovinu, nego i ostale privredne grane.

"Zbog toga ćemo organizovati sjednicu u proširenom sastavu gdje će biti i predstavnici ostalih sektora, kao što su turizam i poljoprivreda, kao i oni iz trgovine koji nijesu članovi Odbora udruženja", zaključila je Tomašević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније