Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 03. 2019. 12:13   >>  12:37 15

ĐUKANOVIĆ U BERLINU

Multietnička demokratija je imperativ

Multietnička demokratija je imperativ, ako želimo da Balkan bude dio Evrope, poručio je predsjednik Milo Đukanović, koji se drugog dana zvanične posjete Njemačkoj sastao sa istaknutim članovima poslaničkog kluba CDU-CSU iz radne grupe za ZB u Bundestagu.

Uz dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog mogućnosti da od predsjednika Đukanovića čuju stavove o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i regionu, potpredsjednik frakcije CDU-CSU za vanjske poslove i šef radne grupe za ZB Johan David Vadeful poručio je, između ostalog, kada bi se svi na Zapadnom Balkanu ponašali kao Crna Gora, napravili bi velike korake.

On je pozdravio članstvo Crne Gore u NATO, i kazao da se sa pažnjom i podrškom posmatra njen put u EU.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom sa, kako se navodi u saopštenju, renomiranim sastavom njemačkog parlamenta i upoznao ih sa prioritetnim ciljevima naše državne politike - održanje dinamičnog tempa ekonomskog rasta i članstvo u EU.

“Tom poslu smo veoma posvećeni, naročito vladavini prava i to ne samo zato što to potencira EU kao kvalifikativ za članstvo, već zato što smo svjesni da je to ključni deficit našeg regiona”, kazao je predsjednik.

Interesovanje poslanika Bundestaga dominanto se odnosilo na aktuelne regonalne prilike, posebno na zatvranje preostalih otvorenih pitanja, nakon potpisivanja sporazuma između Skoplja i Atine.

Đukanović je pozdravio taj dogovor koji može biti primjer za druge kako se dobrom političkom voljom i sagledavanjem benefita u obostranom interesu mogu prevazići razlike.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj promjeni granica na Balkanu, on je ukazao na deficite takvih rješenja, podsjetio na politiku 90-ih i rizik koji mogu donijeti za region i Evropu.

“Ne želimo da mijenjamo pravila za Zapadni Balkan, želimo da na Balkanu važe evropska pravila, kazao je Đukanović. Crna Gora daje punu podršku iznalaženju rješenja problema, svjesna značaja za cijeli region i njegovu stabilnost, naglasio je on, ali sa snažnim opredjeljenjem i vjerom u multietnički koncept, za šta je Crna Gora najbolji primjer. U tom smislu pozdravio je konstruktivan pristup Njemačke. Ako se ipak krene u tom pravcu, moraju se obezbijediti besprekorne garancije da presedan ne postane pravilo”, naveo je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa poslanicima potvrdio snažnu posvećenost Crne Gore vladavini prava, zaštiti medijskih sloboda i medijskih poslenika, ističući da je to jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu u procesu približavanja Crne Gore EU, i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za šta će od posebne važnosti biti nastavak ekspertske podrške Njemačke koja će biti definisana novim memorandumom o razumijevanju.

Predsjednik Đukanović je odgovarajući na pitanje o uticaju treće strane na evropske procese u regionu, ukazao na potrebu angažovanijeg prisustva Evrope u cilju odbrane usvajanja evropskog sistema vrijednosti, kojem region stremi.

U razgovoru su učestvovali poslanici CDU/CSU Katja Lajkertt zadužena za pitanja evropskih poslova, Peter Bajer koordinator transatlantske saradnje i izvjestilac za Crnu Goru i Srbiju, izvjestilac za Albaniju Andreas Lemel, izvjestilac za Balkan Štefan Albani, savjetnik za vanjsku politiku Hans-Joahim Falenski, predsjednik Odbora za EU Bundestaga Gunter Krihbaum i predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Norbert Retgen, kao i Kristijan Šmit, zadužen za ljudska prava, bivši izvjestilac za Balkan.

Njemački investitori bi da ulažu u CG

Njemački investitori zainteresovani su za ulaganja u Crnu Goru, posebno u oblasti turizma. Privlači ih, kako su poručili predsjedniku Milu Đukanoviću i ulaganje u digitalizaciju i obrazovanje u Crnoj Gori.

Sa sastanka predsjednika sa privrednicima Istočnog odbora njemačke privrede u Berlinu, privrednici su poručili da su ekonomske šanse Crne Gore izuzetne, s obzirom na to da smo članica NATO, kao i da ćemo uskoro postati i članica EU.

"Vaše šanse nijesu samo u turizmu, u to ćemo se uvjeriti narednih godina. Turizam je dosta osjetljiva oblast, jako je bitno da bude ekološki, Crna Gora je malo tržiste, ali ona je zanimljiva za sve one koji je vide kao dio regiona, što ona i jeste", kazala je za TVCG Suzane Kihmajster, zamjenica izvršnog direktora Privredne komore Hamburga.

Đukanović je ranije danas u Berlinu razgovarao sa predsjednikom Odbora za EU poslove u njemačkom Bundestagu Gunterom Krihbaumom.

Krihbaum je odao priznanje Crnoj Gori za ukupan progres koji je ostvarila, potencirajući njenu konstruktivnu ulogu u regionu u jačanju dobrosusjedske politike i saradnje. Govoreći o aktuelnim kretanjima u regionu i Crnoj Gori, Krihbaum je naglasio značaj i ulogu Parlamenta, rekavši da političke borbe treba voditi u Skupštini.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније