Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

21. 03. 2019. 11:14   >>  10:40

ŽUGIĆ SAOPŠTIO

Rast depozita i kreditne aktivnosti

Rast depozita i kreditne aktivnosti, uz kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, potvrđuju da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan i unaprjeđen, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

On je na sjednici Savjetodavnog odbora CBCG, čiji su članovi ugledni profesori i bivši guverneri iz regiona, kao i bivši članovi Savjeta te vrhovne monetarne institucije, predstavio indikatore bankarskog sektora i ključne aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem snaženja supervizije i unaprjeđenja mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Iz CBCG je saopšteno da je sjednica Odbora, kojoj je prisustvovao svjetski poznati profesor i osnivač i direktor Adižes Instituta iz Santa Barbare (SAD), Isak Adižes, bila posvećena diskusiji na temu trendova i izazova u bankarskom sektoru.

Članovi Odbora su diskutovali o izazovima kojima je izložen finansijski sektor na globalnom nivou, kao i o njihovom uticaju na banke u zemljama regiona.

Konstatovano je da se banke, prvenstveno, suočavaju sa izazovima vezanim za finansijsku tehnologiju, koja sa sobom donosi brojne i krupne promjene.

„U cilju prilagođavanja promjenama, banke i finansijske institucije moraju biti fleksibilne, ali istovremeno nadgledane kako bi se izbjegli, odnosno smanjili rizici po finansijsku stabilnost“, ocijenjeno je na sjednici.

Potrebno je, kako su dodali, naći adekvatnu mjeru regulacije koja neće podrivati neohodnu fleksibilnost, niti ugroziti finansijsku stabilnost, koja je primarni cilj svake centralne banke, zaključeno je na sjednici.

Diskutujući o značaju supervizorske uloge centralnih banaka i modelima njenog obavljanja, zaključeno je da se posebna pažnja mora posvetiti kontroli sistemskih banaka.

Razgovarano je o načinima unaprjeđenja supervizije, kroz uspostavljanje mehanizama koji bi centralnim bankama obezbjeđivali dodatne informacije od značaja za superviziju, pri čemu ti mehanizmi ne smiju ugroziti samostalnost banaka, kao privatnih kompanija.

Članovi Savjetodavnog odbora razgovarali su i izazovima u oblasti fiskalnog sektora Crne Gore.

„Pozitivnim je ocijenjen odlučan proces fiskalne konsolidacije i dobar tempo ekonomskog rasta, dok je nivo javnog duga označen kao potencijalni rizik u slučaju eksternih ili internih nepredviđenih šokova“, navodi se u saopštenju.

Adižes je, u okviru sjednice, održao predavanje na temu Ključni faktori uspjeha organizacije, kroz koje je predstavio svoj jedinstveni pristup upravljanju organizacijom i promjenama, zasnovanom na principima uzajamnog poštovanja i povjerenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније