Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

31. 03. 2019. 20:38 >> 20:02
1

FISKALIZACIJA U HRVATSKOJ

Na dobitku privrednici, građani, država

Kada je najavljen proces elektronske fiskalizacije u Hrvatskoj takođe je naišao na otpor. No sada kada je ona realnost na primjedbe su zaboravili. Nivo sive ekonomije je smanjen a iz hrvatske Udruge poslodavaca za TVCG su kazali da su zadovoljni i poslodavci i građani a u konačnom i država.

Od trenutka kada će sa otkucanim svakim fiskalnim računom uz pomoć interneta biti skoro pa automatski upoznata Poreska uprava, iz ovih i ili onih raloga strepili su i hrvatski poslodavci.

"Naše iskustvo kaže da je takođe bilo otpora da je bilo rasprava da je naravno bilo za i protiv i na kraju krajeva ništa tu nije darmatično jer su uvijek u pitanju interesi. Danas su te rasprave kod nas pase, to je danas postalo redovno stanje stvari, o tome nitko ne raspravlja, niti u stručnim krugovima a kamo li dnevno politički", kazao je profesor Luka Brkić.

Važnije od ove ocjene je iskustvo poslodavaca. Ono kaže da urađenom poslu stvarno mane nema.

"Fiskalizacija prije svega bila je radi smanjenja sive ekonomije. Mi ne vidimo tu velikih nameta nijesmo ih imali u Hrvatskoj. Važno je da imate internet konekciju što svaka firma danas manje više ima i morate se povezati sa tim softverom koji relatino nije skup", kazao je Davor Majetić iz hrvatskog Udruženja poslodavaca.

Dakle kupovina softvera nije investicija koja bi mogla ugroziti poslovanje poslodavcima, naprotiv - na dobitku su od te trgovine i poslodavci i građani a u konačnom i država.

"Na kraju krajeva i poslodavcima koji plaćaju je bilo lakše jer su bili sigurni da sada sve što rade prijavljuju, ne bave se inspekcijama. Građani, odnosno korisnici tih usluga su bili sigurni da mi dajemo prave račune odnosno ne radimo ništa što je protivkzakonito a država može udahnuti i vidjeti što se dešava u njihovim prihodima u trendovima u analizama što se dešava", dodao je Majetić.

"Znate neki poslovi sa gotovinom prije svega jer fiskalizacija rješava taj problem ili pokušava riješiti u trgovini sa gotovinom, su moguće velike krivine veliki su se slalomi mogli voziti, i danas se još naravno negdje može voziti, ali kažem bitno je to smanjilo tu mogućnost poreske invazije odnosno povećalo odnos i transparentnosti i pravednosti u poreskom sistemu", dodao je profesor Brkić.

Ono što i ovu državu skupo košta je zona sive ekonomije. Smanjena je, ali nemaju iluziju da će je samo ovaj proces izbrisati.

"Iznos sredstava koje hrvatski proračun daje za zdravstvo, otprilike tolika je siva zona", kazao je Brkić.

I sa ovim iznosom Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice u Evropskoj uniji. Mehanizme da se sa sivom ekonomijom bore i dalje traže i hrvati i evropljani. I nije to opravdanje za našu, već poruka da borba treba da bude neprestana.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније