Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 08. 2013. 14:30 >> 14:32

MAĐARI UPOZORILI

Isporuka rude ili raskid ugovora

Mađarska kompanija Vagon inpeks raskinuće ugovor sa Rudnicima boksita i tražiti povraćaj nedavno uplaćenog avansa od 100 hiljada eura, ukoliko u narednih nekoliko dana ne počne dogovorena isporuka rude.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović rekao je agenciji Mina da im je upozorenje mađarskog kupca prenio izvršni direktor Milorad Đurović i podsjetio da je riječ o isporuci 450 hiljada tona rude u naredne tri godine, vrijednoj više od deset miliona eura.

"Izgubiti taj posao u situaciji u kojoj se nalaze Boksiti bilo bi pogubno. Nezadovoljstvo radnika je veliko i opravdano, jer im se u prosjeku duguje oko sedam hiljada EUR, ali je trebalo sačekati do 1. septembra do kada je direktoru bio predočen rok za isplatu decembarske zarade", kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, ta isplata dovedena je u pitanje zbog odluke dijela radnika da ne dozvoli isporuku rude dok im se ne isplate dvije od osam zarada.

"Samostalni sindikat zatražio je pomoć u razrješenju situacije od Ministarstva ekonomije. Koliko je situacija teška suvišno je i govoriti, jer radnici dežuraju na pruzi kod Sektora transporta zahtijevajući zarade, dok željezničke kompozicije čekaju na utovar rude", ocijenio je Bojanović.

Dio nezadovoljnih radnika već desetak dana dežura ispred rampe Sektora tunelogradnje na Gračanici zahtijevajući isplatu dvije od osam zarada, kao i da im se obrati neko od nadležnih iz Boksita.

Jedan od rudara Ilija Đilas kazao je agenciji Mina-business da im se niko od nadležnih nije obraćao, uprkos njihovom stalnom pozivu za razgovore.

"Prinuđeni smo na ovaj potez, jer smo mi radnici koji su proizveli rudu, a dovedeni smo u situaciju da djecu nemamo od čega obezbijediti za školu. Blokada je uslijedila nakon sastanka sa direktorom koji je kazao da će isplatiti decembarsku platu do 1. septembra ako se steknu uslovi", rekao je Đilas.

On je u ime rudara ponovo pozvao sve nadležne u državi da pomognu u razrješenju situacije u Boksitima, kako bi se nastavila proizvodnja i radnici dobili zarađeno.

Đurović je za ponedjeljak bio najavio početak transporta rude sa dvije kompozicije od po 14 vagona, ali je do rampe na Gračanici tog dana dovezena samo lokomotiva, koju je na pruzi sačekao „živi zid“ od oko 50 rudara.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguju i regresi, zimnice i tri plate iz ljeta 2010. godine u vrijeme protesta rudara ispred upravne zgrade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније