Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

04. 04. 2019. 08:19   >>  08:31

PRVI KVARTAL

Naplaćeno oko 263 miliona eura poreza

Poreska uprava je u prvom kvartalu 2019. godine ostvarila ukupnu naplatu prihoda od 263.119.424 eura čime je plan naplate za ovaj period premašen za 17 miliona eura, a ostvarenje iz istog perioda prošle godine za skoro 30 miliona eura (12,7 odsto, saopšteno je iz PU.

Rast naplate zabilježen je kod svih vrsta poreza, a PU izdvaja naplatu poreza na dobit pravnih lica od 39.497.696 eura, koji u odnosu na prošlu godinu bilježi rast od 5,5 miliona eura (16%), a u odnosu na 2017. godinu od čak 11 miliona eura (38%).

"To ukazuje na povećanje privredne aktivnosti i širenje korporativne poreske osnovice u Crnoj Gori, ali i stepena poreske discipline u ovoj oblasti, imajući u vidu da se stopa ove vrste poreza godinama nije mijenjala", poručuju iz PU.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 64.521.026 eura, što je 11 miliona eura (20%) više nego u istom periodu prošle godine, a sedam miliona eura (11,6%) iznad plana.

"I naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u iznosu od 140.274.464 eura bilježi rast od osam miliona eura u odnosu na prošlu godinu i oko sedam miliona u odnosu na plan naplate", saopšteno je iz PU.

Naplata koncesija iznosila je 8.166.922 eura, što je dva miliona eura, odnosno 34 procenta više nego prošle godine, dok je po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćen iznos od 4.454.719 eura.

Poreska uprava je već započela pripreme za praćenje predstojeće turističke sezone, tokom koje su i najveća očekivanja u dijelu naplate prihoda, ali i uspostavljanja zadovoljavajućeg nivoa poreske discipline.

"Kao i prethodnih godina realizacijom kampanje “Poreski karavan” poreski obveznici upoznaće se sa obavezama koje proističu iz poreskih propisa, ali i planovima kontrole i sankcionisanja nelegalnog poslovanja, u cilju promocije dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa", poručuju iz PU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније