Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

06. 04. 2019. 16:14   >>  16:14

TURISTIČKA INSPEKCIJA

Izdali prekršajne naloge u iznosu od 900 hiljada

Turistička inspekcija je u oblasti turizma i ugostiteljstva u prošloj godini obavila 10,49 hiljada pregleda i izdala 2,15 hiljada prekršajnih naloga sa novčanim iznosima od 927,03 hiljade eura.

 

Inspektori su, kako se navodi u Izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu, utvrdili 5,12 hiljada nepravilnosti, i to 4,62 hiljade u oblasti ugostiteljstva i 504 u sektoru turističke djelatnosti.

“Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, inspektori su u 3,53 hiljade slučajeva izrekli mjeru ukazivanja i izdali 449 rješenja, od čega 211 o otklanjanju nepravilnosti i 238 rješenja o zabrani rada”, navodi se u izvještaju.

Iz Uprave su precizirali da su inspektori, za počinjene prekršaje izdali 2,15 hiljada prekršajnih naloga sa novčanim iznosima od 927,03 hiljade eura.

“Ot toga je izdato 1,52 hiljade naloga preduzeću i odgovornoj osobi u preduzeću sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 725,43 hiljade eura, a ostalo za preduzetnika i pojedinca”, dodaje se u izvještaju.

U izvještajnom periodu naplaćeno je ukupno 1,69 hiljada prekršajnih naloga ili 78,8 odsto. Za 129 prekršajnih naloga podneseni su zahtjevi za sudsko odlučivanje, po kojima je u 49 slučajeva donijeto rješenje od kojih je 30 novčanih kazni, tri opomene, u četiri slučaja okrivljeni su oslobođeni krivice, u pet slučajeva doneseno je rješenje o odbacivanju zahtjeva, u četiri slučaja prekršajni nalog je stavljen van snage, dok je u tri slučaja obustavljen postupak. U postupku je 80 zahtjeva.

“Tokom prošle godine, zbog neposjedovanja odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, izdato je 139 rješenja o zabrani rada, od kojih se 58 odnosi na pečaćenje objekata. Ostala rješenja o zabrani se odnose na ugostiteljske objekte koji nijesu mogli biti zapečaćeni kao što su plažni barovi, zatim ugostiteljski objekti u kojima se obavlja i druga djelatnost”, objasnili su iz Uprave.

Za taj prekršaj inspektori su izdali 151 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 74,9 hiljada eura.

“U 16 slučajeva izdato je i rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti ugostiteljima koji su točili alkohol maloljetnim osobama. Zbog te nepravilnosti zapečaćen je i jedan ugostiteljski objekat, koji je ponovio ovaj prekršaj više puta. Za ovaj prekršaj inspektori su izdali 26 prekršajnih naloga od 27 hiljada eura”, kazali su iz Uprave.

Najveći broj nepravilnosti se odnosi na neutvrđene, neistaknute i cjenovnike nedostupne gostima, kao i različito iskazane cijene usluga u cjenovniku u odnosu na registar kasu. Jedan broj ugostitelja, koji je pružao usluge smještaja, nije istakao iznos boravišne takse i osiguranja u cjenovniku usluga, a gosti su uredno platili taksu zajedno sa cijenom smještaja.

Za te prekršaje inspektori su izdali 450 prekršajnih naloga od 130,1 hiljada eura.

Svim zakupcima kupališta, koji nijesu posjedovali ugovor zaključen sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i odobrenje za rad od nadležnog opštinskog organa, izdata su rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i 67 prekršajnih naloga u iznosu od 31,6 hiljada eura.

Najveći broj primjedbi gostiju, kao i utvrđenih nepravilnosti na kupalištima, odnosio se na neoslobođenost jedne polovine plaže od plažnog mobilijara, pa su inspektori zakupce novčano sankcionisali sa 63 prekršajna naloga u iznosu od 25,8 hiljada eura.

Prioritet u radu Turističke inspekcije, kako se dodaje, predstavljale su inicijative, odnosno žalbe/primjedbe gostiju, građana i svih nezadovoljnih korisnika usluga, koji su prošle godine dali ukupno 781 primjedbu.

“Najveći broj primjedbi odnosio se na prisustvo sive ekonomije na tržištu, kao što je postojanje nelegalnih ugostiteljskih objekata, plovnih objekata bez odobrenja i neizdavanje fiskalnih računa”, zaključuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније