Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

08. 04. 2019. 11:47   >>  12:25

PROTEKLE SEDMICE

Zbog sive ekonomije sedam novčanih kazni

U okviru kampanje "Budi odgovoran" ove sedmice je evidentirano 50 pritužbu, na osnovu kojih je izrečeno sedam novčanih kazni od kojih je najviša iznosila 600 eura.

Najveća kazna izrečena je hotelu Il Sole u Beranama, jer je utvrđeno da na računu nije naveden iznos naplaćene boravišne takse i osiguranja, niti su gosti osigurani od posljedica eventualnog nesrećnog slučaja u objektu. Utvrđeno je i da se knjiga gostiju ne vodi na propisan način.

Kazna od 500 eura izrečena je kafiću Blues bar u Podgorici, jer je utvrđeno da jedan zaposleni nema sanitarnu knjižicu, a dva ugovore o radu.

Neizdavanje fiskalnih računa bio je razlog da inspektori sa po 200 eura kazne Klub penzionera Donja Gorica i ćevabdžinicu Kitchen Meat u Podgorici, kao i neimenovanu radnju u Plavu. Sa 200 eura je kažnjen i ugostiteljski objekat u Beranama zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja.

Inspektori su kaznili i restoran Pod volat u Podgorici, jer je inspektor, nakon utvrđene nepravilnosti proširenja poslovanjanja bez odobrenja, naložio njeno otklanjanje, što se nije desilo. Iznos novčane kazne nije naveden.

Inspektori su prilikom kontrole firme Singa u Tivtu, prijavljene zbog neizmirene zarade zaposlenom, naloženili otklanjanje nepravilnosti, dok kontrola diskonta u Plavu nije mogla biti obavljena, jer se u objekatu nije obavljala djelatnost.

Podnosilac prijave o neizmirenim zaradama u Klubu penzionera u Danilovgradu upućen je da zaštitu prava potraži preko Agencije za rješavanje sporova ili kod nadležnog suda. Slično je bilo i sa bjelopoljskom Bjelasicom Radom, lokalom Benz i firmom Ulazi u Podgorici, kao i hotelom The Chedi u Tivtu.

Na osnovu kontrole preduzeća Žunjić company iz Danilovgrada, prijavljenog za neisplaćene zarade i naknade za godišnje odmore i prekovremeni rad, utvrđeno je da Inspekcija rada nema ovlaščenja za preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti.

Otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u vezi vođenja evidencije o nabavci i prodaji robe naloženo je firmi La Catalogue-Fagor iz Podgorice, dok je u slučaju prodavnice Time plus u Budvi ustanovljeno da je obavljena reklamacija proizvoda.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu radnje u Rožajama, kao ni kafića Portobelo i kozmetičkog salona u stanu u Podgorici, jer nijesu pronađeni na navedenim adresama. U momentu kontrole nije radilo etno selo Ulotina u Andrijevici i ugostiteljski objekti u Podgorici i Beranama.

Građani su se ove sedmice žalili i na razrovane puteve, smeće i nepropisno parkiranje.

U proceduri su pritužbe na ćevabdžinicu Veteran, kozmetički salon JN Nails i ugostiteljski objekat Cips u Beranama, prodavnicu lakova u Pljevljima, kafiće Person, La Verna, Revolution, Gradska kafana, DM, Sisa hause, Evergreen, Copinac, Bota, Vardarska, Kastel, Pasend, Pivnica, Bank i Cafe Cafe u Nikšiću, Teatro u Podgorici i N.N. osobu iz Nikšića zbog nelegalne prodaje robe.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole auto-limarske radnje, BS sporta, Fudbalskog kluba Budućnost, Sport kafea, firme Čisto i Inpeka u Podgorici, frizerskog salona Rajka u Nikšiću, lokala Banyan u Ulcinju, Doma zdravlja u Beranama, prodavnice auto-dijelova u Baru i radnje Foto Polić u Herceg Novom.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније