Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

10. 04. 2019. 06:50   >>  06:50

POČINJU RADOVI

Priključenje auto-puta na struju od avgusta

Radovi na izgradnji energetske infrastrukture za snabdijevanje električnom energijom auto-puta Bar-Boljare trebalo bi da počnu u avgustu ove godine, ukoliko se tender za izvođača radova objavi do kraja aprila, saopšteno je Dnevnim novinama u Monteputu, kompaniji koja je zadužena za realizaciju investicije zbog koje će se kreditno zadužiti 31,6 miliona eura.

 

Javni poziv je, prema ranijim najavama, trebalo da bude objavljen u martu. Na pitanje zašto je došlo do kašnjenja, u preduzeću odgovaraju da prvo treba da zaključe ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu otkupa predmetne energetske infrastrukture sa Crnogorskim elektroprenosnim (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS).

“Kompletne pripreme za objavljivanje javnog poziva za izbor izvođača radova su u toku. U proceduri su i postupci za izdavanje odobrenja od CGES-a i CEDIS-a za otkup predmetne energetske infrastrukture nakon izgradnje, u skladu sa Zakonom o energetici”, naveli su u Monteputu.

Uslov da bi se raspisao tender je, kako dodaju, i obezbjeđenje novca putem kreditinog zaduženja čija je procedura u toku.

“Tek nakon završetka pomenutih procedura, steći će se uslovi da se raspiše javni poziv u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, rekli su u državnoj kompaniji koja je krajem februara, odlukom Vlade, preuzela odgovornost investitora za izgradnju energetske infrastrukture za snabdijevanje strujom prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.

Monteput, na čijem je čelu Jonuz Mujević, razgovore o višemilionskom kreditu privodi kraju.

“U pregovorima smo sa više potencijalnih kreditora radi obezbjeđenja novčanih sredstava za realizaciju ovog projekta. Razgovori su u završnoj fazi i u ovom trenutku ne možemo dati više informacija po tom pitanju”, istakli su u Monteputu čijim je planom rada za ovu godinu predviđen projekat.

Na otplatu kredita za napajanje auto-puta strujom, odnosno za kamate i troškove obrade, planirano je da se u ovoj godini izdvoji 160.000 eura.

Veći broj domaćih kompanija se, kako su dodali u Monteputu, interesuje za učešće na tenderu za izgadnju energetske infrastrukture, ali smatraju da je još rano govoriti o zainteresovanim firmama.

“Smatramo da u ovom trenutku ne treba licitirati sa imenima potencijalnih ponuđača, uz želju investitora da domaće kompanije dostave ponude i budu prvorangirane na tenderu i dobiju pravo izvođenja radova na izgradnji energetske infrastrukture za napajanje strujom auto-puta Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo”, rekli su u preduzeću.

Predstavnici Monteputa ranije su kazali Dnevnim novinama je do sada urađena revidovana projektna dokumentacija i definisan završetak radova za 15 mjeseci. Izgradnjom prenosnih i distributivnih dalekovoda i trafostanica na auto-putu stabilno napajanje strujom dobiće zimski centri u Kolašinu, Mojkovcu i Bijelom Polju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније