Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 04. 2019. 10:21 >> 10:21
1

FILIPOVIĆ

CG će i dalje privlačiti investitore iz Kine

Crna Gora je kreirala povoljno i stimulativno poslovno okruženje za investitore, pa će nastojati da i dalje podstiče renomirane kineske kompanije da ovdje investiraju. Kineske kompanije su već zainteresovane za ulaganje u energetiku a prostora za saradnju ima i u oblasti turizma, kazala je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović najvećoj privrednoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini koja se održava u Mostaru.

Crnogorske kompanije, njih 27 iz sektora proizvodnje hrane, kožne galanterije, turizma, IT-a, prevoza i drugih predstavilo je svoju ponudu na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru koji se održava od 9. do 13. aprila.

Zemlja partner ovogodišneg sajma bila je Kina.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović istakla je da Crna Gora ima veoma razgranate veze i sadržajni odnosi sa Kinom u oblasti ekonomije, ali i brojnim drugim oblastima.

Ona je podsjetila da je Kina značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Naša zemlja, kako je dodala, kreirala je povoljno i stimulativno poslovno okruženje za investitore, pa će, kako je dodala, nastojati da i dalje podstiče renomirane kineske kompanije da ovdje investiraju.

"Naglašen je interes kineskih kompanija za ulaganje u energetiku. Smatramo da je to realan prostor za intenzivniju saradnju, posebno ako se imaju u vidu i potencijali regionalnih hidro-energetskih izvora koji istovremeno pripadaju Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini", kazala je Filipović.

Prostor za saradnju postoji i u turizmu, kazala je Filipović i dodala da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih turističkih ekonomija u svijetu.

"Turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi kroz regionalnu turističku ponudu, posebno imajući u vidu činjenicu da su se navike turista iz Kine posljednjih godina značajno promijenile, jer oni posebno iskazuju interes za destinacije bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa, što Crna Gora i zemlje regiona svakako jesu", rekla je Filipović.

Ona je zaključila da Crna Gora mnogo očekuje od buduće saradnje sa Kinom.

"Kineske kompanije imaju značajno tehnološko iskustvo i kapitalnu sposobnost, a Crna Gora bogate prirodne resurse i veliku potrebu za investicijama, zbog čega saradnja između naše dvije strane ima jaku prednost uzajamnog dopunjavanja i ogroman potencijal", rekla je Filipović.

Učešće crnogorskih prevrednika na sajmu u Mostaru organizavala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom održivog razvoja i turizma i IRF-om.

Na toj najvećoj i najznačajnijoj privrednoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini učestvovalo je više od 800 izlagača – preduzetnika iz zemalja regiona. Održana je na oko 30.000 m² sajamskog izložbenog prostora.

U okviru sajma organizovane su dvije podsajamske manifestacije: "Sajam vina i vinogradske opreme" i "Međunarodni dani turizma".

Nastup na Sajmu je omogućio izlagačima da predstave proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, te steknu nove poslovne kontakte.

U okviru Međunarodnog sajma privrede u Mostaru organizovani su B2B sastanci u okviru EEN mreže, poslovni i forum poslovne i saradnje gradova u okviru 16+1 inicijative, sastanak Upravnog odbora Foruma jadransko-jonskih privrednih komora, međunarodna Konferencija „Privreda-ključni učesnik razvoja društva”, sastanak partnera na projektu „Zajednički turistički proizvod”: Unapređenje regionalne saradnje kroz kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i Bakar projekat.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније