Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

12. 04. 2019. 13:17   >>  13:21 5

MARKOVIĆ PORUČIO

Spremamo se za nove dionice autoputa

Saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, u okviru Mehanizma „16+1“ smatramo uspješnom i značajnom i sa potencijalima koje treba iskoristiti, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u Dubrovniku.

Na Osmom samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Marković je ukazao na značajne ekonomske parametre razvoja i istakao da Crna Gora posvećeno ispunjava evropsku agendu te da se nalazi u odmaklim pregovorima o pristupanju Uniji.

„Kao zemlja koja pristupa EU, sa pažnjom i uvažavanjem pratimo i strateški dijalog i saradnju između EU i Kine“, rekao je predsjednik Vlade.

On je podsjetio da se značajan dio razvojne politike Crne Gore zasniva na unapređenju infrastrukture i povezivanju, direktnim stranim investicijama, razvijanju energetike zasnovane na obnovljivim izvorima, turizmu, poljoprivredi, potenciranju razvoja malih i srednjih preduzeća...

"Saradnju na ovim poljima u okviru 16+1 smatramo vrijednom i značajnom“, kazao je premijer Marković.

Govoreći o infrastrukturi i povezivanju, premijer je akcenat stavio na Luku Bar. Potencijale ovog strateškog resursa Crna Gora želi iskoristiti i staviti na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između Evrope i Azije, odnosno EU i Kine.

„Ova luka predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu i može biti vrlo upotrebljivo pomorsko i saobraćajno čvorište u ostvarivanju ciljeva u onome što smo prepoznali i u „Dubrovačkim smjernicama“ - važnost inicijative „Pojas i Put“ i EU Strategije povezivanja Evrope i Azije i uvećanja sinergije među njima“, precizirao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Osvrnuo se i na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, i završetak prve dionice autoputa, koju realizujemo sa kineskim partnerima. Premijer je rekao da smo u završnoj fazi izgradnje ovog segmenta, te da Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa, do granice sa Srbijom.

Uporedo sa aktuelnim radovima na prioritetnoj dionici, dodao je predsjednik Marković, inteziviramo aktivnosti u pravcu početka realizacije sljedeće dvije dionice za koje su već kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbjeđena bespovratna sredstva u iznosu od 5,49 miliona eura.

Taj novac je namijenjen za pripremu idejnih projekata i pratećih elaborata uticaja na zaštitu životne sredine i društvo, i realizacija ovih aktivnosti je u toku.

„Neka ovo bude poziv kompanijama iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore kroz model privatno-javnog partnerstva, kao što imamo i interesovanje kineskih kompanija, rekao je premijer.

On je zahvalio zemljama učesnicama 16+1 na podršci inicijativi našeg Ministarstva kulture da se ispita mogućnost da u Crnoj Gori bude otvoren 16+1 hab kreativnih industrija.

„Glavni cilj ove inicijative je stvaranje uslova za rad i smještaj umjetnika iz 16 + 1 zemalja, koji će im omogućiti da u okviru svojevrsne rezidencijalne platforme, u jednom od crnogorskih gradova, u inspirativnom ambijentu i atmosferi razmjene ideja i saradnje, stvaraju nove kreativne proizvode“, rekao je premijer Marković.

Šefovi vlada država Centralne i Istočne Evrope i Kine pozdravili su dosadašnju saradnju ostvarenu kroz Mehanizam 16+1 i iskazali snažnu zainteresovanost za nastavak i jačanje međusobnih odnosa. Posebno je naglašena važnost saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, turizma kao i finansija i digitalizacije.

Predsjednik Državnog savjeta NR Kine Li Kećjang, sa kojim će se premijer Marković sastati kasnije danas, kazao je da je potvrđena važnost saradnje unutar 16+1 a posebno saradnje EU i Kine. Dodao je da vjeruje da će saradnja unutar 16+1 doprinijeti većoj ravnotezi razvoja u Evropi te da očekuje da će do naredne godine biti ostavren cilj u trgovinskoj razmjeni od 100 milijardi dolara.

Na skupu je pozdravljena Grčka kao nova punopravna učesnica Mehanizma saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније