Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

14. 04. 2019. 14:53 >> 14:51

TRŽIŠNA INSPEKCIJA IZDALA

Novčane kazne u vrijednosti od 2,07 miliona eura

Tržišna inspekcija obavila je u prošloj godini 19,57 hiljada inspekcijskih pregleda, dok je za počinjene prekršaje izdato 7,36 hiljada prekšajnih naloga, sa novčanim kaznama u iznosu od 2,07 miliona eura.

"Najviše pregleda bilo prilikom prometa robe, i to 18,07 hiljada, zatim u zanatstvu i ličnim uslugama 1,18 hiljada, uslugama u prometu robe 212, parkinga 86 i javnim uslugama 78", navodi se u izvještaju o radu Uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu.

U prošloj godini je utvrđeno 6,16 hiljada nepravilnosti, a one su se najviše odnosile na povredu propisa o unutrašnjoj trgovini, pravima potrošača, bezbjednosti proizvoda, zanatstvu, zaštiti prava intelektualne svojine, kao i duvanu i duvanskim proizvodima.

"U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, inspektori su mjerom ukazivanja ili rješenjem subjektima nadzora davali naloge za postupanje u određenom roku. U 1,5 hiljada ukazivanja obuhvaćeno je 1,71 hiljada nepravilnosti", rekli su iz Tržište inspekcije.

Ukupan broj donesenih rješenja, uključujući i ona u slučaju nepostupanja po ukazivanju je 6,59 hiljada, a njima je naloženo 7,12 hiljada mjera i radnji.

"Ukupna vrijednost robe čiji je promet privremeno ili trajno zabranjen je 324,26 hiljada eura, od čega se na privremenu zabranu prometa odnosi 248 slučajeva u vrijednosti od 286,49 hiljada eura, a na trajnu 69 slučajeva u vrijednosti od 37,77 hiljada eura", navodi se u izvještaju.

Najčešće se radilo o, kako je precizirano, robi kod koje su otklonjeni utvrđeni propusti u njenom označavanju, opasnim proizvodima usaglašenim sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, robi kod koje su otklonjene nepravilnosti u vezi sa isticanjem cijena i označavanjem sniženja robe.

"Od ukupno 6,59 hiljada donesenih rješenja u izvještajnom periodu, obavljeno je 6,48 hiljada. Subjekti nadzora su dobrovoljno obavili naložene mjere iz 6,38 hiljada rješenja, dok su 92 rješenja obavljena administrativno, a u 14 slučajeva postupak je obustavljen", dodaje se u izvještaju.

Na kraju godine ostalo je neizvršeno ukupno 107 rješenja, koja su donesena krajem decembra i koja će biti realizovana u ovoj godini.

"Za počinjene prekršaje u prošloj godini inspektori su izdali 7,36 hiljada prekršajnih naloga, sa novčanim kaznama u iznosu od 2,07 miliona eura", kazali su iz Tržišne inspekcije.

Od toga je 5,75 hiljada naloga izdato odgovornoj osobi i preduzeću, i to u iznosu od 1,62 miliona eura, preduzetniku 1,47 hiljada naloga sa novčanim kaznama od 430,02 hiljade eura, a pojedincu 143 naloga sa novčanim kaznama od 27,64 hiljade eura.

U izvještajnom periodu naplaćeno je ukupno 6,97 hiljada prekršajnih naloga, što je 94,7 odsto od broja izdatih.

"Za 56 prekršajnih naloga podneseni su zahtjevi za sudsko odlučivanje, dok za 162 prekršajna naloga do kraja prošle godine nije istekao rok za naplatu", navodi se u izvještaju.

Tržišni inspektori su za 171 nenaplaćeni prekršajni nalog Centralnoj banci i poslovnim bankama podnijeli naredbe o prinudnoj naplati, dok je za jedan nenaplaćeni prekršajni nalog za pojedinca, Sudu za prekršaje podnesen zahtjev za zamjenu novčane kazne kaznom zatvora.

Tržišni inspektori su u prošloj godini obavili 3,05 hiljada pregleda u prometu duvana i duvanskih proizvoda i utvrdili 86 nepravilnosti, od kojih se 69 odnosilo na neposjedovanje dokaza o nabavci robe shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

"Neisticanje oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina utvrđeno je u 12 slučajeva, stavljanje u promet neobrađenog duvana u četiri slučaja i obavljanje prometa duvana bez izdatog odobrenja u jednom slučaju", precizira se u izvještaju.

Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli mjere ukazivanja i donijeli 74 rješenja o privremenom oduzimanju robe u vrijednosti od 4,1 hiljadu eura.

"U 15 slučajeva roba je oduzeta od NN osoba. Izdat je 41 prekršajni nalog i podneseno je 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", rekli su iz Tržišne inspekcije.

U oblasti zaštite potrošača, obavljeno je 7,35 hiljada pregleda, od čega je 6,8 hiljada u redovnom nadzoru i 554 po žalbama potrošača.

"U ovim kontrolama utvrđeno je 2,38 hiljada nepravilnosti, od čega se najviše odnosilo na cijene koje nijesu istaknute na propisani način, trgovac se ne pridržava utvrđenih i istaknutih cijena, kao i na nepoštovanje obaveza koje se odnose na način isticanja cijena sa popustom i sniženja", zaključuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније