Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

16. 04. 2019. 18:20   >>  20:30 1

ĐUKANOVIĆ I ČAKRABARTI

Jedini put za stabilnost je ujedinjena Evropa

“Balkan već predugo živi van evropskog sistema vrijednosti, ukoliko želimo stabilnost regiona i dostizanje evropskog kvaliteta života, jedini put predstavljaju Evropa i evro-atlantske integracije”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je danas primio predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sumu Čakrabartija.

Predsjednik Crne Gore iskazao je zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom sa ovom finansijskom institucijom, kao i odlukom EBRD-a da godišnji forum održi u Sarajevu, čime Banka šalje jasnu poruku o svojoj posvećenosti Zapadnom Balkanu. O kvalitetu saradnje EBRD i Crne Gore najbolje svjedoči iznos odobrenih sredstava i impresivan broj projekata realizovanih u Crnoj Gori. Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je, kazao je Đukanović, ostvarila dobre ekonomske rezultate, prije svega u oblasti infrastrukture, energetike i razvoja malog i srednjeg biznisa.

Đukanović je ukazao na prioritete državne politike, ciljeve ekonomskog razvoja i nastavak integracionih procesa, kako bi se dostigao evropski kvaliteta života građana i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti. U razgovoru sa prvim čovjekom EBRD-a istakao je značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i proširenja EU, kao jedinog pouzdanog garanta stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prevazilaženja višedecenijskog zaostajanja, ali i konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni.

“Balkan već predugo živi van evropskog sistema vrijednosti. Ukoliko želimo stabilnost regiona i dostizanje evropskog kvaliteta života, jedini put predstavljaju Evropa i evro-atlantske integracije”, kazao je Đukanović.

Pored pune posvećenosti i odgovornog odnosa prema obavezama iz evropske agende zemalja regiona s jedne strane, predsjednik Đukanović ukazao je i na važnost konkretne podrške EU. Podrška je nephodna i značajna kako za Crnu Goru, tako i za cio region i to prije svega u oblastima infrastrukture, energetike i informatike. U tom smislu, EBRD je veoma važan partner cijelom regionu, pa će, kaže Đukanović i predstojeći liderski sastanak u Sarajevu biti dobra prilika za razmjenu mišljenja o budućnosti Zapadnog Balkana.

Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti visoko je ocijenio saradnju te institucije sa Crnom Gorom, ističući da je Crna Gora iako mala zemlja na vrhu liste investicija po glavi stanovnika u toj Banci.

“Divim se što ste sve kao lider uradili u Crnoj Gori i regionu – primljeni ste u NATO, u pregovorima sa EU daleko ste ispred ostalih i nama je veoma važno da budemo viđeni kao partner koji podržava proces integracije i regionalne saradnje.”

On je izrazio očekivanja da će saradnja sa Crnom Gorom jačati i u narednom periodu i ukazao na mogućnost saradnje u oblasti energetike, prije svega obnovljivih izvora, infrastrukture, dostupnosti Crne Gore, turizma i jačanja privatnog sektora. “Kroz finansiranje Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Banka dodatno radi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, dodao je Čakrabarti.

Sagovornici su se saglasili da su dalje dinamizaranje strukturnih reformi i reforma administracije od posebne važnosti za dalji razvoj ekonomije i poboljšanje kvaliteta života. Na kraju, predsjednik EBRD posebno se zahvalio predsjedniku Đukanoviću što je prihvatio poziv da učestvuje na sastanku u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније