Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

17. 04. 2019. 14:45   >>  14:45

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

Od kazni u 2018. naplatili pet miliona eura

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su tokom 2018. obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno više od 25.000 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili preventivne mjere, ali i naplatili novčane kazne u vrijednosti od preko pet miliona eura, a ukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljnotrgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura, istakao je direktor Alija Košuta na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, treba istaći da se iz godine u godinu povećava procenat broja naplaćenih prekršajnih naloga, pa je prošle godine naplaćeno skoro 90 odsto od broja izdatih.

Košuta je najavio i početak pojačanog nadzora tokom ljetnje turističke sezone.

Kako je istakao, za ovakve rezultate rada zaslužni su, prije svega, mladi kadrovi koji su unijeli novu energiju i pokazali veliku posvećenost u radu, uz svesrdnu pomoć iskusnijih kolega.

"U prošloj godini ostvareni su značajni efekti suzbijanja sive ekonomije kroz legalizaciju vršenja djelatnosti u oblasti trgovine, zanatstva, turizma, ugostiteljstva, pružanja zdravstvenih, usluga socijalne i dječje zaštite, priređivanja igara na sreću i korišćenja prirodnih resursa. Kada je u pitanju tržište rada, Inspekcija rada se prioritetno bavila suzbijanjem rada 'na crno', a u 2018. godini zatekla je 2.122 osobe koje su bile bez ugovora o radu, od kojih je 689 nakon postupanja ove inspekcije zaključila ugovor o radu sa poslodavcem" kazao je Košuta.

Direktor Uprave je istakao da će pojačani nadzor početi već od 1. maja i trajaće do kraja avgusta.

U ovim aktivnostima biće angažovano više od 60 inspektora iz Turističke, Tržišne, Inspekcije rada i Zdravstveno-sanitarne inspekcije i to na teritoriji Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja.

Košuta se osvrnuo i na kritike upućene Upravi u vezi autoputa.

"Naše inspekcije: Ekološka, Inspekcija za vode i Inspekcija rada od početka realizacije projekta auto-puta obavljaju pojačan inspekcijski nadzor iz okvira naših nadležnosti. Ove inspekcije izvršile su preko 190 kontrola, izrekle 46 mjera ukazivanja i donijele 40 rješenja kojima su naložile otklanjanje nepravilnosti, izdale 42 prekršajna naloga i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijele jednu krikrivičnu prijavu" istakao je Košuta.

Na konferenciji je navedeno da je, kada je u pitanju zaštita životne sredine, Ekološka inspekcija u kontinuitetu obilazila auto-put od početka njegove izgradnje kako bi predlagala mjere za poboljšanje kvaliteta vode i pratila sve parametre koji određuju njen kvalitet.

Po nalogu ove inspekcije izgrađeni su dodatni sedimentacioni bazeni za smanjenje mutnoće vode, postavljeni separatori ulja i masti, vršen je monitoring kvaliteta otpadnih voda i površinskih voda, uklanjanje betonskog mulja iz bazena, upravljanje posebnim vrstama otpada i predavanje istog ovlašćenom sakupljaču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније