Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2019. 12:32   >>  12:32

EMISIJA DRŽAVNIH OBVEZNICA

Ulaganje sigurnije uz veće kamate

Na Montenegroberzi spremni za trgovinu obveznicama koje će Vlada emitovati u ponedjeljak i utorak. Ukupno 190 miliona eura. Pravilo je, kaže za Radio Crne Gore VD izvršnog direktora Mirko Marković, da kupci akcija budu domaće i regionalne banke i osiguravajuće, mada, podvlači, ovog puta zbog situacije na bankarskom sektoru i učešće građana moglo bi biti više.

Prva emisija obveznica vrijednih 140 miliona je u ponedjeljak, druga od 50 miliona već u utorak. U Montenegroberzi, koja će za potrebe države, realizovati trgovinu kažu da su kadrovski i tehnički spremni za taj posao.

"Pozdravljamo odluku Vlade da sredstva za finansiranje budžeta u 2019. godini obezbijedi na domaćem tržištu kapitala, jer je to, svakako, značajno jeftiniji izvor za finansiranje budžeta. Naravno, na taj način se potvrđuje da država ima povjerenje u domaće tržište kapitala", ocijenio je Marković.

Vrijednost jedne obveznice je hiljadu eura. Pravo na trgovinu imaju crnogorska pravna i fizička lica, te stranci. Marković navodi da bi bilo poželjno da prije aukcije zainteresovani kontaktiraju brokersku kuću ili banku koja je njihov izbor za trgovinu.

"Na sajtu berze objavljen je spisak brokerskih kuća i banaka sa kojima sarađujemo, pa bi bilo dobro da ih kontaktiraju, sklope ugovor o zastupanju na berzi, a onda prema njihovim instrukcijama izvršiti kupovinu obveznica. Što se tiče stranaca, za njih će biti omogućeno, kao i kod ranijih emisija, da novac direktno uplaćuju na devizni račun Ministarstva finansija uz dogovor sa ovlašćenim brokerom ili kastodi odjeljenjem. Naravno, na taj način se investitorima iz inostranstva olakšava trgovanje", pojasnio je Marković.

Na Montenegroberzi emisije državnih zapisa odrađene su 2014. i 2016. godine. Kupci su bili domaće, ali i regonalne banke i osiguravajuće kuće, simbolično građani. Takva su očekivanja i za ovu emisiju, ali uz veće učešće građana, ocjenjuje Marković.

"Zbog trenutne situacije u bankarskom sektoru smatramo da će se ovaj put građani mnogo više okrenuti ka kupovini obveznica kao alternativi štednje u bankama. Manji je rizik i veća kamata su razlozi da umjesto oročenja po simboličnim kamatama, investiraju u državne hartije od vrijednosti i dobiju tri odsto za obveznice čiji je rok dospijeća za pet godina, odnosno tri i po odsto za obveznice koje dospijevaju na naplatu za sedam godina. Prednost je i što građanin u svakom trenutku može prodati svoje obveznice i dobiti svu pripadajuću kamatu do tog dana, što nije slučaj u bankama za uloge oročene po viđenju", istakao je Marković.

Vršilac dužnosti izvršnog direntora na Montenegroberzi zaključuje da će emisija obveznica poboljšati poslovanje tržišta kapitala, kao i najavljene trgovine akcijama Elektroprivrede i Sosijete ženeral banke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније