Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

24. 04. 2019. 17:05   >>  17:05

KOMORSKI INVESTICIONI FORUM

Za lakšu trgovinu i više investicija u regionu

Komorski investicioni forum (KIF) Zapadnog Balkana nastaviće da u cilju stvaranja podsticajnijeg poslovnog okruženja i većeg priliva investicija, radi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse, saopšteno je na sastanku njegovog Upravnog odbora.

Na sastanku, koji je danas održan u Trstu, zaključeno je da će poslovna zajednica regiona aktivno učestvovati na predstojećem samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u julu u Poljskoj.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator KIF-a Balša Ćulafić, saopšteno je da će poslovni forum u poljskom Poznanju okupiti 30 velikih regionalnih kompanija, ali i značajne korporacije iz EU.

„Biće to prilika da KIF lansira zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje“, navodi se u saopštenju.

Posredstvom te platforme će se, kako je objašnjeno, rješavati pitanja značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status industrije i usluga, kraće prekogranične procedure i bolji pristup finansiranju.

Dogovoreno je i da, uoči samita u Poznanju, KIF u partnerstvu za britanskim Financial Timesom, krajem juna u Londonu, organizuje biznis forum na kojem će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje.

Na sastanku je sa generalnim sekretarom CEFTA, Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji i zajedničke aktivnosti na sinhornizaciji dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobnom priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranju jedinstvene tačke podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater, čime bi se značajno ubrzao trgovinski promet.

„KIF će pružiti punu podršku u primjeni dogovornih rješenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija. Istovremeno, poslovna zajednica Zapadnog Balkana – članice komora okupljenih u KIF-u, zalažu se za novi pristup u funkcionisanju CEFTA i uspostavljanje principa odgovornosti u slučaju kršenja sporazuma uvođenjem necarinskih barijera“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније