Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

26. 04. 2019. 10:38 >> 10:38
2

MEDOJEVIĆ SMATRA

Poražavajući rezultati emisije obveznica

Prodaja državnih obveznica na Montenegroberzi, u procentu od skoro 40 odsto od ukupne emisije, kako navodi lider PzP-a Nebojša Medojević pokazatelj je da su nakon dešavanja u Atlas I IBM bankama investitori zabrinuti za pravnu sigurnost u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore je plasirala emisiju državnih obveznica od 140 miliona eura na pet godina, i kamatom je tri odsto, kao i emisiju obveznica od 50 miliona, na sedam godina sa kamatom od tri i po odsto.

Medojević kaže da su rezultati te emisije poražavajući, jer je od planirane emisije 190 miliona eura plasirano manje od 75 miliona ili 39,5 odsto.

“Ovakvo malo interesovanje investitora jasno pokazuje da je povećan rizik zemlje i da je ponuđena kamata neprihvatljivo niska. Haos koji su Centralna Banka i SDT Katnić napravili sa blokadom računa i preuzimanjem upravljanja i stečajevima u Atlas Banci i IBM banci je odmah prouzrokovao zabrinutost investitora u pravnu sigurnost njihovih investicija”, navodi Medojević u izjavi za medije.

On ističe da su pravna nesigurnost, korupcija, politički uticaj na regulatora tržišta su glavni elementi u ocjeni neekonomskih rizika ulaganja u neku zemlju.

“Preuzimanje Atlas i IBM banke od SDT i CBCG, blokada računa, otimanje imovine banke, tajne nezakonite isplate privilegovanih deponeneta, zatvaranje kredita privilegovanih klijeneta, rasprodaja atraktivne imovine šalju jasan signal investicionoj javnosti da Crna Gora nije pravna država i da privatno vlasništvo nije zaštićeno. Na finansijskom tržištu to je signal da se ozbiljni investitori povlače i da se prostor otvara za špekulante koje su za veću kamatu spremni da rizikuju svoj novac , koji je često iz sumnjivih izvora”, poručio je Medojević.

Da li je ovaj propast emisije samo kraktoročni efekat turbulencija na finansijskom tržištu nakon akcija SDT i CBCG i očekivanje većih kamata ili se radi o ozbiljnijem strukturnom problem, kako navodi Medojević, pokazaće se vrlo brzo.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније