Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

04. 05. 2019. 14:00   >>  14:02

TRAŽE ZAŠTITU

Nikšićke mljekare pritiska nelojalna konkurencija

Proizvode mljekara Srna i Nika iz Nikšića pritiska nelojalna konkurencija iz uvoza, pa je neophodno veće uključivanje države za bolje pozicioniranje domaće ponude na tržištu, ocijenili su njihovi predstavnici.

Direktorka Mljekare Srna iz Nikšića Zorka Šljukić, rekla je agenciji Mina-business da imaju najveću paletu gotovih proizvoda u Crnoj Gori i dnevno prerađuju u prosjeku oko 20,2 hiljade litara mlijeka.

Ona je kazala da bi proizvodnja mogla biti i veća, ali da to zavisi od potrošača.

Srna raspolaže sa više od 30 proizvoda, a kako je navela Šljukić, rade na još dva, jer polugodišnje na tržište plasiraju uvijek nešto novo, a dosta su investirali i u opremu.

Govoreći o poziciji domaćih prerađivača na tržištu, Šljukić je kazala da svi njihovi proizvodi pozicionirani na policama u maloprodajnim objektima pokrivaju prosječno oko 20 odsto.

„Kada bi se učešće naših proizvoda na policama povećalo falilo bi nam mlijeka, što bi bilo dobro za sve u državi. To se odnosi i na fermentisane proizvode“, rekla je Šljukić.

Ona je navela da globalna istraživanja pokazuju da se 70 odsto potrošača opredjeljuje na mjestu kupovine i obrazložila da, ako nečeg ima više složenog na polici, da će se za kupci to prije odlučiti.

”Potrošači manje kupuju domaće proizvode, što potvrđuju podaci koliko se uveze hrane u Crnu Goru i koliko se hrane kod nas proizvede”,rekla je Šljukić.

Kada je riječ o zastupljenosti domaćih mlječnih proizvoda u ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, Šljukić je kazala da nijesu zadovoljni i navela da ugostitelji, uglavnom, traže nižu cijenu, što ne može da se ispoštuje ukoliko se akcenat stavlja na kvalitet, kao što to radi Srna.

„Ne možete da napravite kvalitetan proizvod bez kvalitetne sirovine i neophodnih komponenti“, rekla je Šljukić.

Prema njenim riječima, Srna je prije tri – četiri godine imala višak i izvozila mlijeko u Srbiiju i Bosnu i Hercegovinu, a u sličnoj poziciji bile su i druge mljekare, što je teška situacija.

Nedovoljno pozicionirani u prodaji

I direktor Mljekare Nika Tadija Šljukić, ukazao je da bi proizvodni kapaciteti bili u potpunosti iskorišćeni treba da svi rade u lancu, počev od mljekara, potrošača, maloprodajnih objekata, institucija sistema.

”Jedino tako ćemo više vjerovati sopstvenim proizvodima. Problem crnogorskih proizvođača je što su njihovi proizvodi nedovoljno pozicionirani u prodaji”, rekao je Šljukić.

Prema njegovim riječima, domaćim proizvođačima neophodna je pomoć u boljem pozicioniranju na tržištu Crne Gore i jačanju konkurentnosti.

”Sa nelojalnom konkurencijom iz uvoza je veoma teško. Proizvođači iz Srbije i BiH su u prednosti, jer je kod njih oko 30 odsto mlijeko u otkupu jeftinije”, pojasnio je Šjukić.

On je ukazao da su evidentni viškovi mlijeka u regionu i naveo primjer jednog od inostranih proizvođača čiji su proizvodi stalno na akciji, a njegova zastupljenost u prodaji je od 50 do 65 odsto.

”Na tržištu se borimo isključivo kvalitetom, a to je veoma teško”, naglasio je Šljukić.

Nika je mljekara sa najvećim kapacitetom prerade i proizvodnje u Crnoj Gori koja sada ima oko 170 kooperanata a, kako je najavio Šljukić, planiraju proširenje otkupa i na susjedne sjeverne opštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније