Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR Centar; Objavila: M.M ]

07. 05. 2019. 17:54   >>  17:52

USTAVNI SUD

Razmatraju članove 23 i 24 Zakona o energetici

Ustavni sud Crne Gore uzeo je u razmatranje Inicijativu za ocjenu ustavnosti članova 23 i 24 Zakona o energetici i Uredbe za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, da bi se, kako je saopšteno, spriječila nesaglediva šteta po krajnje potrošače.

Podnosilac Inicijative i predstavnik Grupe građana Građanska akcija, Vasilije Miličković, je na protestnoj pres konferenciji ispred Ustavnog suda kazao da je razgovarao sa predsjednikom Ustavnog suda Draganom Draškovićem i da mu je iznio svu problematiku.

„On je jedan od rijetkih ljudi, koji je naš zahtjev unaprijed shvatio i obavijestio je i mene i vas da je predmet uzeo u rad. On traži odgovor od Skupštine u vezi donošenja članova 23 i 24 Zakona o energetici i odgovor od Vlade za Uredbu o plaćanju nadoknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Rok ćemo da ispoštujemo i to je procedura, ali nećemo da Ustavni sud čekamo godinu“, kazao je Miličković.

On je rekao da su članovi 23 i 24 Zakona o energetici suprotni Ustavu Crne Gore.

„Član 24, stav 1 glasi da je krajnji kupac električne energije dužan da plaća nadoknadu za podsticanje proizodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dodatak na cijenu električne energije. Ovo ne pamti civilizovana Evropa, ovo odslikava zarobljenost Vlade Crne Gore“, smatra Miličković.

On je kazao da je Draškoviću obećao da se predstavnici Građanske akcije sljedećih mjesec neće okupljati ispred Ustavnog suda, „ali hoćemo ispred Skupštine i Vlade da tražimo da se izjasne na zahtjev predsjednika Ustavnog suda“.

„Nećemo nikome dozvoliti da nas pljačka, ni iz budžeta, ni iz džepa. Crna Gora plaća najskuplju struju na svijetu i plaća reket svome predsjedniku i to je oročeno na 30 godina. Ovo svijet ne pamti i ovo je zastiđe za parlament. Na ovu temu moraju da odgovaraju poslanici Demokratske partije socijalista, ostali iz vlasti, ali i oni iz opozicije, koji ne reaguju“, kazao je Miličković.

On smatra da crnogorske televizije treba da pozovu eksperte iz Skupštine, Vlade, da „na ovu temu sučelimo argumente, da građani Crne Gore vide ko je lupež, a ko se bori za vladavinu prava“.

Miličković je, ispred Vlade Crne Gore, od premijera Markovića zatražio da odgovori na pitanje zašto je, kako je kazao, Vlada na Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) 28. marta prošle godine, odustala da odlučuje gdje će EPCG investirati 80 miliona eura.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније