Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 12:40 >> 12:44

NOVELJIĆ SAOPŠTIO

Moguće izjednačavanje cijena struje sa tržišnim

Nerazvijenost organizovanog tržišta u regionu i manjak konkurencije i dalje ograničavaju rast cijena električne energije domaćim kupcima, ali se jačanjem trgovine i broja učesnika može očekivati izjednačavanje sa tržišnim, saopštio je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Igor Noveljić.

"Treba imati na umu i vođenje odgovorne politike regionalnih vlada, koje žele da se proces liberalizacije i potpune deregulacije tržišta i cijena izvedu postepeno, kako ne bi došlo do udara na standard građana", rekao je Noveljić u intervjuu za portal Balkan green energy news.

On je kazao da postoje periodi kada zbog određenih poremećaja dolazi do skokova cijena na tržištu u odnosu na cijenu snabdijevanja krajnjih potrošača. Ipak, prema njegovim riječima, ne može očekivati da cijene mogu pratiti te skokove, jer se sa krajnjim potrošačima formiraju dugoročni ugovori.

"Generalno, ne bih se saglasio da je razlika u cijenama sve veća iz prostog razloga što se cijena električne energije u Crnoj Gori i zemljama regiona postepeno kreće ka tržišnoj, u mjeri u kojoj se pojavljuje nova konkurencija i smanjuje monopol regionalnih energetskih kompanija", dodao je Noveljić.

On je, na pitanje šta su najveće prepreke liberalizacije tržišta u regionu, odgovorio da ih nema.

"Tržište u Crnoj Gori je liberalizovano za domaćinstva od 2015. godine, a za ostalu potrošnju, odnosno privredu od 2009. Razlog zbog čega još nema novih snabdjevača na maloprodajnom tržištu u Crnoj Gori je niska cijena električne energije koju EPCG nudi potrošačima, zbog ograničenja propisanih Zakonom o energetici", objasnio je Noveljić.

Prema njegovim riječima, kada se posmatra veleprodaja, bilateralno tržište postoji, potpuno je liberalizovano i na njemu sada fukcioniše preko 50 kompanija.

Noveljić je, komentarišući to što je nivo cijene električne energije direktno povezan sa investicijama, dodao da je EPCG prošle godine počela novi investicioni ciklus u čijem su fokusu izgradnja novih proizvodnih kapaciteta, rekonstrukcija i modernizacija postojećih postrojenja uz primjenu neophodnih mjera zaštite životne sredine.

"Preduslov za ispunjenje zahtjevnih razvojnih ciljeva i energetske tranzicije su kvalitetno planiranje i priprema investicionih projekata, kao i obezbjeđenje finansijskih sredstava po povoljnim uslovima", saopštio je Noveljić.

EPCG, kako je podsjetio, tradicionalno ima uspješnu saradnju sa Svjetskom bankom (SB), Njemačkom razvojnom bankom (KfW), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), ali i sa svim značajnijim regionalnim i svjetskim proizvođačima opreme.

Na pitanje kako će na poslovanje EPCG uticati početak rada kabla između Crne Gore i Italije, kao i otvaranje crnogorske berze, Noveljić je odgovorio da će Crna Gora stavljanjem u pogon podmorskog kabla dobiti još jednu operativnu granicu. To, kako je objasnio, za EPCG znači direktan pristup jednom od najvećih tržišta Evrope.

"Ovdje vidimo mogućnost za još veći obim trgovine i povećanje broja partnera. Prilika je to i za povećanje obima tržišnog poslovanja i mogućnosti za optimizaciju našeg portfolija", rekao je Noveljić.

On je saopštio da će razvojem crnogorske berze i porastom obima trgovine, Crna Gora dobiti referentnu cijenu električne energije i time postati još interesantnija stranim investitorima za izgradnju novih obnovljivih izvora energije i industrijskih pogona.

Komentarišući korišćenje uglja i rad termoelektrana, Noveljić je kazao da je termoenergetski kompleks Termolektrana Pljevlja - Rudnik uglja jedan od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog značaja za njegovu stabilnost.

"Nakon višegodišnjih nastojanja u prošloj je konačno došlo do objedinjavanja sistema EPCG - Rudnik uglja, odnosno EPCG je postala većinski vlasnik Rudnika što vjerujem dovoljno govori o našim planovima i važnosti tog kompleksa za dalji razvoj kompanije", saopštio je Noveljić.

Kako je naveo, zahvaljujući uspješnom poslovanju Rudnika i rekordnoj prodaji uglja trećim licima, u kompaniji već u ovoj godini očekuju i isplatu dividende akcionarima, što je potvrda uspješnosti akvizicije.

"EPCG je počela realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja, uz predviđeno poštovanje najstrožijih novousvojenih graničnih vrijednosti emisija", rekao je Noveljić.

Na pitanje kakvi su planovi EPCG za ulaganje u obnovljive izvore energije, Noveljić je odgovorio da je jedan od njegovih najvažnijih ciljeva od kada je preuzeo funkciju izvršnog direktora sredinom 2017. godine, bio pokretanje novih investicionih projekata.

"U novi investicioni ciklus otpočeli smo prošle godine i kao jedan od najvećih prioriteta prepoznata je potreba za diversifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca", rekao je Noveljić.

On je podsjetio da je EPCG, u saradnji sa finskom kompanijom Fortum, pobjedila na međunarodnom tenderu, koji je objavilo Ministarstvo ekonomije, za izgradnju solarne elektrane na lokaciji Briska Gora kod Ulcinja snage 250 megavata (MW) i planirane godišnje proizvodnje od 450 gigavat sati (GWh).

"Biće to jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi, a vrijednost projekta je procijenjena na 200 miliona EUR", tvrdi Noveljić.

On je rekao da nakon puštanja u rad vjetroelektrane (VE) Krnovo, planiraju izgradnju VE Gvozd, vrijedne 60 miliona EUR, instalisane snage 50 MW i očekivane proizvodnje od 150 GWh.

Na pitanje koji je najoptimalniji model za razvoj obnovljivih izvora energije u regionu, Noveljić je odgovorio da su i Crna Gora i EPCG prepoznale te izvore kao jedan od najznačajnih potencijala ekonomskog razvoja koji se mora valorizovati.

"Razvoj novih tehnologija, uz pad cijena bilo solarnih panela ili tehnologija u industriji vjetra, doveo je do toga da danas već možemo razmišljati o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana i vjetrolektrana po tržišnim principima", zaključio je Noveljić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније