Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 05. 2019. 23:15 >> 23:16

BREGU PORUČILA

"Razjedinjeni tonemo, zajedno opstajemo"

Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom kao i sviješću da postoji jasan razlog zbog kojeg se regioni u svijetu udružuju i podijeljeni ne možemo mnogo, jer smo mala tržišta, svako sa svojim problemima, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na godišnjem sastanku i poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu.

"Zajedno, međutim, možemo biti interesantno tržište. Zato se treba okrenuti regionalnoj saradnji, jer upravo time održavamo stabilnost, saradnju i mir u regionu", kazala je Bregu. 

Ona je rekla da u prilog tome govore i dvije brojke ovogodišnjeg izdanja Balkanskog barometra, istraživanja mišljenja javnosti i privrednika koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju.

"Naime, po prvi put u posljednje četiri godine više od polovine građana iz regiona, njih 56%, vjeruje da bi evropska integracija poboljšala njihov život. Međutim, jos važnije je to što je 70% onih koji smatraju da bi se to brže ostvarilo regionalnom saradnjom. Ovi podaci govore o odgovornosti i jasnoj potrebi da se evropski narativ održi u regionu. Našim građanima potrebno je uvijek iznova naglašavati da su stvarne promjene u njihovim životima potaknute upravo evropskom integracijom. Evropska unija preobražava našu stvarnost, bez obzira da li se ulaže u infrastrukturu, međuljudske odnose, povezanost, itd. - a to je zasluga EU, jer ona donosi rezultate", smatra Bregu. 

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu, Bregu je istakla da je u proteklih deset godina izvoz povećan za 142%, pri čemu je Evropa prva na listi.

Dodala je da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz Evropske unije.

Generalna sekretarka Bregu govorila je na posebnom skupu koji su organizovali EBRD i Evropska komisija, a koji je bio posvećen promociji ulaganja i poboljšanju životnog standarda na Zapadnom Balkanu kroz evropsku integraciju, na kojem su učestvovali i generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danielson, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva Pjer Heilbron i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније