Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 05. 2019. 13:44   >>  13:50

SAJAM U NOVOM SADU

Nagrade za 163 proizvoda i 36 proizvođača

Crnogorski proizvodi su i ove godine na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu prepoznati po izuzetnom kvalitetu i zavrijedili su 163 nagrade, a priznanja je dobilo 36 crnogorskih proizvođača. Iz Privredene komore (PKCG) ističu da su ove godine domaći proizvodi dobili 34 nagrade više nego 2018, a gledano po sektorima, najviše nagrađenih - 51, je u kategoriji meso i proizvodi od mesa.

"Među 36 nagrađenih proizvođača su Mljekara 'Srna' doo Šljukić Nikšić, koja je osvojila veliki šampionski pehar za vrlo visok kvalitet proizvoda. Srebrni šampionski pehar za vrlo visok kvalitet proizvoda dobili su 'Mianja' Cetinje i Gazdinstvo Turčinović", navodi se u saopštenju PKCG.

Vinogradari, vinari i proizvođači rakije, kako se dodaje, nagrađeni su velikim šampionskim peharom za organizovani nastup.

"Crnogorski proizvođači zavrijedili su i pet pehara Novosadskog sajma, dvije povelje za kvalitet, tri plakete za kvalitet, dvije diplome sa posebnim priznanjem, 31 veliku zlatnu medalju, 69 zlatnih medalja, 38 srebrnih i jednu bronzanu, a među njima je i osam šampiona kvaliteta. Posmatrano po sektorima, crnogorski mesni proizvodi su osvojili 51 nagradu, mlijeko i mlječni 27, žito i proizvodi od žita dvije, jaka alkoholna pića i likeri 34, vina 39, te pčelari 10", dodaju iz PKCG.

"Mianja" Cetinje, uz srebrni šampionski pehar, okitila se i sa četiri velike i sedam zlatnih medalja, a ponijela je i priznanje šampion kvaliteta.

"Kompaniji 'Niksen trade' pripao je pehar Novosadskog sajma, četiri velike, pet zlatnih, srebrna medalja i priznanje šampion kvaliteta. 'Interprodukt' Cetinje nagrađen je peharom Novosadskog sajma, dobitnik je i tri velike, pet zlatnih i dvije srebrne medalje, a proglašen je i šampionom kvaliteta. Veliku zlatnu i srebrnu medalju zavrijedio je 'Monstate', dok je 'Marteks' dobio povelju sajma za kvalitet, jednu veliku, tri zlatne kao i dvje srebrne medalje. 'Zrnožitu' je pripao pehar sajma, ali i zlatna i tri srebrne medalje", navodi se u saopštenju.

U kategoriji "mlijeko i mliječni proizvodi", po osvojenim priznanjima, kako navode iz PKCG, lider je Mljekara "Srna" čije će prostorije krasiti veliki šampionski pehar sajma, sedam velikih, pet zlatnih, srebrna medalja, a proglašeni su i šampionom kvaliteta.

"Pehar sajma pripao je danilovgradskoj Sirari 'Katunjanka', kao i pet zlatnih medalja. Ljiljana Janjić, Podgorica, 'Dućan sira' Gornja Bukovica nosilac je diplome sa posebnim priznanjem i tri velike zlatne medalje, Sirara 'Vulaš' Cetinje nagrađena je velikom zlatnom medaljom, a Kooperativa 'Cijevna' srebrnom", kazali su iz PKCG.

Veliku zlatnu medalju i Šampion kvaliteta, u kategoriji "proizvodi na bazi žita" dobio je Željko Macanović iz Pljevalja.

Laureati iz proizvodnje "jakih alkoholnih pića i likera" Crnogorski vinogradari, vinari i proizvođači rakije su ovjenčani velikim šampionskim peharom.

"Dragan Turčinović iz Nikšiča dobio je srebrni šampionski pehar, šest zlatnih i sedam srebrnih medalja. Rakija 'Trnovača'- šljiva Pljevlja osvojila je zlatnu, a Vinarija 'Dabović' Nikšić srebrnu medalju. Vinarija 'Đukić' Podgorica nagrađena je poveljom sajma za kvalitet te velikom i zlatnom medaljom. Vujica Vuković, Bijelo Polje dobitnik je tri srebrne medalje. Vinarija 'Mrkan' Cetinje osvojila je pehar sajma kao i po dvije srebrne i zlatne medalje. Podrum 'Delić', Herceg Novi dobitnik je zlatne i srebrne medalje. Milivoju Radunoviću iz Berana pripala je bronzanu medalja, a Podrumu vina 'Đukić' Podgorica tri srebrne medalje", dodaje se u saopštenju.

U kategoriji vina, Podrum „Delić SPG“ Herceg Novi okitio se sa sedam zlatnih i četiri srebrne medalje.

"Biotehnički fakultet je laureat plakete za kvalitet, proglašen je šampionom kvaliteta i dobio zlatnu medalju. Vinariji 'Bekov krš' Virpazar dodijeljene su dvije zlatne medalje, a Vinariji 'Dabović' Nikšić jedna srebrna. Dobitnik tri zlatne i srebrne medalje je Vinarija 'Đukić' Podgorica, dok je Vinarija 'Zavjet' Virpazar ponijela dvije zlatne medalje. Vinarija 'Bojanović' Podgorica osvojila je zlatnu medalju, a iz istog grada Vinarija 'Garac' dobila je srebrnu medalju. Plaketu sajma za kvalitet dobile su dvije podgoričke vinarije 'Ivanović' i 'Miranović'. Vinarija 'Ivanović' dobila je još i dvije zlatne i srebrnu, a vinarija 'Miranović' tri zlatne medalje. Po dvije zlatne i srebrne medalje pripale su Vinariji 'Mrkan' sa Cetinja, dok je podgorička vinarija 'Rakčević' zavrijedila zlatnu medalju", kazali su iz PKCG.

Šest crnogorskih pčelara okitilo se odličjima Novosadskog sajma.

"Dobitnici velike zlatne medalje za med su Radosav Zečević iz Pljevalja, Nenad Nikolić iz Bara, Miodrag Zec Budve i Zoran Radosavović koji je i šamion kvaliteta za planinksi višecvjetni med. Diploma sa posebnim priznanjem pripala je Borislavu Čabarkapi iz Podgorice za propolis kapi uz veliku zlatnu medalju i priznanje šampion kvaliteta. Crnogorska matica doo Danilovgrad zavrijedila je veliku zlatnu medalju za invertovani sirup za prihranu pčela i zlatnu medalju za pogače za prehranu pčela kao i priznanje šampion kvaliteta", navodi se u saopštenju.

Kako navode iz PKCG, posjetioci sajma i izlagači su pokazali veliko interesovanje za proizvode i usluge crnogorskih kompanija "Plantaže", "Eko Per d.o.o. Diva voda", "Poljoprivredno Gazdinstvo Macanović", MI "Goranović", "Rakija Trnovača – Gazdinstvo Krvavac", "Mesna Industrija Martex", "Mesna Industrija Niksen Trade Čavor", "Veterinum", "Institut Dr. Simo Milošević" i "Montecargo".

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu svečano je otvoren danas. Najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi trajaće do 17. maja. Na ovoj reprezentativnoj manifestaciji nastupa 1.518 firmi, institucija i organizacija, a prvi put u istoriji sajam ima i zemlju partnera i zemlju prijatelja, to su Italija i Tunis.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније