Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

13. 05. 2019. 17:25   >>  17:24 1

SAVJET CBCG

Bez negativnih reperkusija po bankarski sektor

Rješavanje problema u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) nije imalo negativnih reperkusija po bankarski sektor i finansijski sistem Crne Gore, u kojima su nastavljeni pozitivni trendovi, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Na danas održanoj sjednici Savjeta Centralne banke (CBCG) konstatovano je da su sistemski rizici tokom prošle godine bili na umjerenom nivou.

U usvojenom Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini naodi se da su ciklične ranjivosti nefinansijskog sektora ublažene zahvaljujući visokoj stopi privrednog rasta od 4,9 odsto, dok, sa druge strane, nivo javnog duga i dalje predstavlja izazov, iako mjere fiskalne konsolidacije pozitivno utiču na smanjenje ovog rizika.

„Na strani bankarskog sektora, izazovi se odnose na nivo loših kredita, iako oni bilježe kontinuirani pad“, navodi se u saopštenju.

U tom izvještaju je, konstatovano da rješavanje problema u IBM i Atlas banci nije imalo negativnih reperkusija po bankarski sektor i finansijski sistem Crne Gore.

„Nakon preuzimanja mjera prema ovim bankama, nastavljeni su pozitivni trendovi koji karakterišu bankarski sistem. Banke su najstabilniji segment ekonomskog sistema, što se ogleda u kvalitetu aktive i stabilnosti indikatora poslovanja“, rekli su iz CBCG.

U Godišnjem izvještaju o radu CBCG u prošloj godini, koji je danas usvojen, konstatovano je da je nastavljen trend ekonomskog rasta.

„Prema preliminarnim podacima Monstata, crnogorska ekonomija u prošloj godini rasla je po stopi od 4,9 odsto. Iako su većinu sektora karakterisali pozitivni trendovi, ključni nosioci rasta su bili građevinarstvo, industrija i turizam“, precizirali su iz CBCG.

Bankarski sistem su, tokom prošle godine, karakterisali pozitivni trendovi, pa su tako, u jednogodišnjem uporednom periodu, sve ključne bilansne pozicije zabilježile rast.

„Ukupna aktiva banaka ostvarila je rast po stopi od 5,4 odsto, krediti su povećani 8,5 odsto, ukupni depoziti banaka su povećani 5,9 odsto, dok je ukupni kapital zabilježio rast od 0,3 odsto“, kazali su iz CBCG.

Svi parametri kvaliteta aktive tokom prošle godine zabilježili su poboljšanje, dok je koeficijent adekvatnosti kapitala na agregatnom nivou iznosio 15,6 odsto na kraju prošle godine, što je značajno iznad zakonom propisanog minimuma od deset odsto.

U dijelu Godišnjeg izvještaja koji se odnosi na ostvarivanje politike i ciljeva CBCG, ocijenjeno je da su aktivnosti te institucije u prošloj godini bile usmjerene na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema kroz podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa.

„Shodno tome, CBCG je tokom prošle godine kontinuirano radila na identifikaciji potencijalnih rizika i usmjeravala aktivnosti na očuvanje stabilnosti u bankarskom sektoru. U tom pravcu, CBCG je tokom prošle godine uvela privremenu upravu u dvije banke, na osnovu rezultata neposrednih kontrola koji su pokazali da su obje banke kritično potkapitalizovane i nesolventne“, dodaje se u saopštenju.

U Izvještaju o stabilnosti cijena za prošlu godinu, koji je danas usvojen na sjednici, konstatovano je da su u prošloj godini u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona i većini zemalja Evropske unije, zabilježene pozitivne godišnje stope inflacije, što je, u prvom redu, posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i viših cijena pojedinih prehrambenih proizvoda.

„Na višu stopu inflacije u Crnoj Gori u prošloj godini u odnosu na 2017. uticali su nivo uvoznih cijena i administrativni razlozi, koji se odnose na povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza“, rekli su iz CBCG.

U decembru je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,6 odsto, dok je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 1,5 odsto. Prosječan rast potrošačkih cijena u prošloj godini iznosio je 2,6 odsto.

„Anketa CBCG je pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u ovoj godini inflacija biti u rasponu od 1,5 odsto do tri odsto. Prema ekspertskoj procjeni CBCG, inflacija u ovoj godini će biti u rasponu od 0,5 odsto do 2,5 odsto“, naveli su iz CBCG.

Savjet je danas razmatrao i kvartalne izvještaje o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI) u prošloj godini, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније