Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

13. 05. 2019. 20:00   >>  20:00 1

RADULOVIĆ NA OTVARANJU FREI

Uslovi za ulaganja rezuliraju rekordnim prihodima i investicijama

U Crnoj Gori konstantno se stvaraju uslovi za razvoj i ulaganja, što rezultira rekordnim prihodima u turizmu, ulaganju investitora iz preko 100 zemalja svijeta, kao i poslovanju najprestižnijih svjetskih kompanija, posebno u oblasti ugostiteljstva, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju Festivala nekretnina i investicija FREI u Budvi.

 

Ministar je predstavio najznačajnije projekte u Crnoj Gori, ističući da su invsticije ključni razvojni resurs, turizam pokretačka snaga, ali da u državama veličine Crne Gore resursi iziskuju krajnje brižljiv tretman, vješto planiranje i domaćinsko korišćenje uz odgovarajući zakonski okvir.

Radulović je podsjetio da je Vlada usvojila nova zakonska rješenja koja olakšavaju procedure, poboljšavaju investicioni ambijent, dok su se dobre pretpostavke razvoja stvorile I donošenje novih planskih dokumenata i značajna ulaganja u infrastrukturu.

“Ono što sigurno predstavlja rezultat na koji smo veoma ponosni je činjenica da je prošle godine Crna Gora prvi put u svojoj istoriji ostvarila direktan i indirektan prihod od turizma u iznosu od više od 1 milijarde eura, našu zemlju je posjetilo 2,2 mil. turista, gotovo 13 mil. noćenja, a sve smo više prisutniji na najznačajnijim emitivnim tržištima u Evropi itd. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast po stopi od 5%, a rezultati ostvareni u turizmu značajno su doprinijeli ovom rastu i stabilnom kreditnom rejtingu”, naveo je on.

Ekonomsko državljanstvo daće novi dinamiku poslovanju

Novu dinamiku razvoju i poslovanju, prema riječima ministra, donijeće i projekat ekonomskog držvljanstva.

“Uvođenjem ekonomskog državljanstva želimo da kupimo odličnost, a ne da`prodamo` pasoše. Ovaj projekat namijenjen je pojedincima I njihovim porodicama koji su novac stekli legalno, a njime želimo da uvezemo znanje i novac u našu zemlju”, kazao je Radulović.

Ministar je podsjetio da je vrijednost ugovorenih investicija na kapitalnim projektima procijenjena na oko tri milijarde eura.

Istakao je najveće projekte u Crnoj Gori, među kojima su Porto Montenegro u Tivtu, Aman Sveti Stefan, koji će nakon ulaganja u Hotel Maestral i Kraljičinu plažu u Miločeru, uskoro započeti i gradnju novog Hotela Durmitor, čija je vrijednost oko 20 miliona.

.Ministar je takođe istakao kompleks Luštica Bay, Portonovi, projekat katarske kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima – Beyond Horizon, zakup kompleksa HTP „Ulcinjska rivijera“ sa Konzorcijumom ,,Karisma”...

Na sjeveru 100 miliona investicija

Kada su u pitanju projekti na sjeveru, Radulović je istakao valorizaciju dijela već postojećih ski centara i izgradnju novih, gdje Vlada od 2015 – 2023. kroz Kapitalni budžet ulaže oko 100 miliona eura.

Uz nikada bolju avio povezanost Crne Gore sa 95 redovnih i čarter avio linija prema 50 različitih destinacija, ministar je istakao i rekordne podsticajne mjere u prošloj godini koje su iznosile  645.000 eura.

Sekulić: Uz investitore dolazi i znanje

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić takođe je istakla da uz strane investiture ne dolazi samo novac već i znanje što je primjetno u sferama građevine, turizma, energetskog sektora. Ona je kazala da je ta institucija u stalnoj komunikaciji sa privrednicima, kojima pomaže da budu konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, kao i da povećaju proizvodni i izvozni kapacitet.

Sekulić je rekla da iz tog razloga propremljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji će se realizovati u 2019.godini a za koji je opredijeljeno  milion i 640 hiljada eura koje će se dodjeljivati kao subvencije.

“U cilju unapređenja privrede, promociju i upoznavanje privrednih subjekata sa benefitima koje mogu ostvariti kroz apliciranje u okviru ponuđenih programskih linija, želimo još više da se približimo privrednicima, da utrošimo cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava, gdje ćemo kroz dugoročne efekte imati konkurentniju, inovativniju i izvozno orijentisanu privredu”, kazala je ministarka.

Ovaj program bi trebalo da doprinese povećanju izvoznog potencijala, usvajanju međunarodnih standarda poslovanja, razvoju inovativnosti, kao i brojne benefite za otvaranje novih radnih mjesta, čime se doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Predstavanik Savjeta stranih investitora Ivan Radulović ocijenio je da se poslovni ambijent u Crnoj Gori kontinuirano unaprjeđuje, posebno imajući u vidu članstvo u STO-u, proces EU integracija kao i članstvo u NATO-u.

“Veoma smo optimistični u vezi da daljim unaprjeđenjima poslovne klime u zemlji. Vjerujemo da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner, naklonjen stranim investitorima”, zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније