Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2019. 09:31   >>  09:32

GOLUBOVIĆ

"Sajmovi jačaju biznis veze"

Neophodno da privredene komore jačaju regionalno povezivanje kako bi pospješile zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima, kao što je kinesko, konstatovano je na sastanku predsjednika privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimira Golubovića sa pokrajinskim sektretarom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Vojvodine Vukom Radojevićem. Za jačanje međusobnih biznis veza Golubović je akcentovao značaj sajamskih manifestacija.

U fokusu sastanka na kome je učestvovao i Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore bilo je snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i Vojvodine sa akcentom na agrar.

Kako je saopšteno iz PKCG, sagovornici su saglasni da postoji obostrana zainteresovanost i prostor za jačanje poslovnih veza u toj oblasti.

Golubović je podsjetio da je ukupna robna razmjena Crne Gore i Srbije u 2018. godini iznosila 585 miliona eura u čemu je izvoz iz naše zemlje učestvovao 93 miliona.

"Orhrabruje činjenica što je 2018. izvoz iz Crne Gore u Srbiju povećan oko 40 odsto. Takođe, ostvarujemo rast i u razmjeni usluga, posebno u turizmu, gdje su prošle godine turisti iz Srbije ostvarili tri miliona noćenja u hotelskom smještaju što je oko 25 odsto više nego u prethodnoj godini", rekao je predsjednik Komore.

Golubović je akcentovao značaj sajamskih manifestacija za jačanje međusobnih biznis veza kao i za povećanje vidljivosti crnogorskih proizvoda. S tim u vezi pomenuo je nedavno učešće domaćih proizvođača na sajmu u Mostaru i najavio predstojeći nastup naših poljoprivrednika na sajmovima u Celju, gdje smo zemlja partner, potom u Tirani i Prištini.

Predsjednik Komore, kako je saopšteno, potencirao je jačanje regionalne saradnje kojoj je dat poseban značaj kroz Komorski investicioni forum.

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar poljoprivrede Vlade Vojvodine, kako se dodaje, izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Goluboviću što je prepoznao interes i značaj nastupa crnogorskih proizvođača na Novosadskom sajmu.

"Time je Privredna komora Crne Gore za svoje proizvođače uradila mnogo jer je omogućila njihov zajednički nastup i povećala vidljivost crnogorskih proizvoda", rekao je Radojević.

Pokrajinskog sekretara, kako su kazali iz PKCG, takođe raduje što je povećan izvoz proizvoda iz Crne Gore u Srbiju, jer, kako je rekao, trend rasta robne razmjene treba da bude obostran.

Po njegovom mišljenju, dodaju, prostor za saradnju postoji u sektoru voća i povrća gdje je Vojvodina, kroz subvencioniranje, ostvarila pozitivne rezultate, naročito u razvoju malih proizvođača.

Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore je naveo da je Srbija naš glavni spoljnotrgovinski partner u oblasti poljoprivrede jer u ukupnom crnogorskom uvozu hrane učestvuje oko 40 odsto. Istovremeno, crnogorski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju iznosi 35 odsto od ukupnog izvoza proizvoda agrara iz naše zemlje.

"Crnogorska poljoprivreda ide dobrim putem jer se iz godine u godinu povećavaju sredstva agrobudžeta usmjerena za razvoj ove djelatnosti. Naš agrobudžet je u 2019. godine povećan 30 odsto u odnosu na 2018. Takođe, u značajnoj mjeri koristimo sredstva EU kroz IPARD programe za snaženje ove izuzetno važne privredne grane", rekao je Žugić.

On je podsjetio da je Crna Gora već dobila završna mjerila za zatvaranje poglavnja 11, 12 i 13 i izrazio spremnost da kolegama iz Vojvodine pruže pomoć u procesu evropskih integracija.

"Na sastanku je konstatovano da je neophodno da privredene komore jačaju regionalno povezivanje kako bi pospješile zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima, kao što je kinesko", zaključuje se u saopštenju PKCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније