Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2019. 17:15   >>  17:19

ZAKON O RADU

MBA: Pojedina rješenja destimulišu razvoj preduzetništva

Važeći Zakon o radu sadrži rješenja koja pod izgovorom zaštite zaposlenih u osnovi predstavljaju biznis barijere i destimulišu razvoj preduzetništva, ocijenili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

"I nova verzija Nacrta zakona o radu je ostala na tragu nekih od spornih rješenja", smatraju u MBA.

Iz MBA su kazali da Zakon o radu, kao jedan od najvažnijih sistemskih, mora biti usklađen sa logikom i potrebama tržišne privrede.

"Neophodno bi bilo pronaći produktivan balans između rada i kapitala, kao i da se jednako zaštite razumni interesi zaposlenih, poslovne zajednice i države", dodaje se u saopštenju MBA.

Iz MBA su ocijenili da radno zakonodavstvo predstavlja važan segment u kreiranju javnih politika koje obezbjeđuju međunarodnu konkurentnost nacionalne ekonomije.

"Iako je naše tržište rada posljednjih godina značajno napredovalo, bez sumnje ima prostora da se ono dalje unaprjeđuje kako bi, između ostalog, postalo podsticajnije za biznis kroz snaženje poslovnih aktivnosti", rekli su iz MBA.

U aktuelnom zakonu su, kako su saopštili, prisutni recidivi prethodnog sistema što utiče na kvalitet i potrebe savremenog poslovanja.

"Takođe, treba otkloniti sva rigidna i birokratska rješenja koja ne doprinose zaštiti savjesnih i odgovornih radnika, ali se zato mogu zloupotrebljavati od onih koji to nijesu, čime se stvaraju barijere koje usporavaju razvoj biznisa", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније