Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

16. 05. 2019. 16:32 >> 16:38
2

ANALITIČARI

Spajanjem banaka sistem može biti samo na dobitku

Centralna banka odobrila je spajanje Sosijete-a i CKB-a. U Udruženju banaka, kažu da su to i očekivali, te da sistem može biti samo na dobitku. Ekonomski analitičari saglasni su da će doći do otpuštanja radnika, ali vjeruju da Centralna banka ima rješenje.

Spajanjem CKB-a i Sosijete-a Crna Gora dobija veliku i ozbiljnu banku, i to je, smatra Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković, dobro za tržište.

"Imate određene zakonske limite, da se ne smije banka izlagati prema jednom klijentu preko 25% sopstvenih sredstava, tako da na ovaj način dobijamo jednu bansku koja može da prati zaista velike projekte," rekao je on.

zeleno svijetlo Centralne banke, zato smatra očekivanim i pametnim.

"Generalno kako bankari to vide, nema negativnosti. Možemo svi da dobijemo iz tog procesa, kako tržište tako i kompletan sistem i da bude stabilniji."

Sličnog je stava i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Monopolizaciju ne očekuje.

"Mislim da kada je u pitanju konkurencija može da doprinese kvalitetu poslovanja, jer će novoformirana banka imati veće tržišno učešće ali će nametnuti i jednu jaču utakmicu, ako mogu tako reći."

Još je rano za ocjenu može li doći do ukrupnjavanja na tržištu, ocjena je analitičarke Mile Kasalice.

"Ali važno je spriječiti da se indikatori krize na bankarskom tržištu, preliju na realni sektor. Želim da vjerujem da Ministarstvo finansija ima dovoljan set instrumenata da takvu vrstu prelivanja, kao i do sada, spriječi ili bar ublaži," kaže Kasalica.

Strahovi Sindikata banaka da će biti otpuštanja radnika realni su, saglasni su sagovornici.

"Za očekivati je da će biti smanjenja, ali to treba da vidimo na koji način i kojom dinamikom će se rješavati od strane upravljačke strukture," kaže Pejaković.

"Nije nužno ali može da rezultira jednom takvom posljedicom", kaže Kostić.

Kasalica međutim smatra da je Centralna banka radila na tom pitanju u smislu da bude podrška tržištu ljudskih resursa u bankarskom sektoru u Crnoj Gori, što joj je jedna od posebnih funkcija.

Sve i da nije došlo do udruživanja dvije banke, razvoj novih tehnologija doveo bi do otpuštanja u bankarskom sektoru  zaključuje Kasalica.

Vesna Đurović, RCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније