Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

24. 05. 2019. 11:19   >>  11:18

NA MONTENEGROBERZI

Naredne sedmice nova aukcija državnih obveznica

Na Montenegroberzi će u ponedjeljak i utorak biti održana aukcija za prodaju druge tranše državnih obveznica u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta.

Iz Montenegroberze je saopšteno da ukupna emisija iznosi 140 miliona eura, a njena druga tranša 115,38 miliona.

„Obveznice druge tranše emituju se u ukupnoj količini od 115,38 hiljada obveznica, čija je nominalna vrijednost hiljadu eura po obveznici, a rok dospjeća pet godina, odnosno 2024. godine“, kazali su iz Montenegroberze.

Oni su objasnili da se radi o dužničkoj dugoročnoj obveznici, kao i da će vlasnicima biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

„Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu od tri odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila naredne godine“, rekli su iz Montenegroberze.

Obveznice će biti emitovane u skladu sa odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada i rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, koje je odobrila Komisija za tržište kapitala.

Zaključenje transakcija obavljaće se preko brokerskih kuća.

„Na toj osnovi zainteresovana preduzeća i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi“, navodi se u saopštenju.

Zaključenje transakcija može se obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala.

„S tim u vezi, potrebno je da potencijalni ulagači imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde, odnosno potpišu nalog za kupovinu obveznica“, kazali su iz berze.

Tokom prve emisije obveznica, koja je realizovana krajem aprila, emitovane su dvije serije od 140 miliona eura i 50 miliona eura, na period od pet i sedam godina.

Od petogodišnje emisije je realizovano oko 25 miliona EUR, dok je sedmogodišnja emisija otkupljena u punom iznosu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније