Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

27. 05. 2019. 06:37 >> 11:36

MOGUĆA I ZARADA

Sopstvena proizvodnja "topi" račune

Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe korisnicima donosi uštedu na računima za struju, dok se nepotrošeni višak plasira u mrežu, ukazala je inženjer u Službi za nestandarne priključke i distribuirane izvore u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Anja Čanović.

 

Ona je istakla da sopstvena proizvodnja može pomoći pri smanjivanju gubitaka u mreži, jer se električna energija proizvodi i troši lokalno, te da takva proizvodnja ima benefite i za energetski sistem u cjelini.

“Mogu se smanjiti i troškovi energetskog sistema. Uzećemo primjer prozvodnje električne energije iz solarnih elektrana, u zemljama sa dosta sunčanih dana u godini, može pomoći pri smanjenju najvećeg nivoa potražnje za električnom energijom na mreži koju uzrokuju na primjer rashladni uređaji”, objasnila je Čanović u razgovoru za Dnevne novine.

Čanović, koja se bavi priključenjem obnovljivih izvora energije na mrežu, navodi da će budući potrošači za višak predate struje u distributivni sistem dobijati nadoknadu.

Jednostavna procedura

“Ovu oblast reguliše član 96 i 97 Zakona o energetici. Razmjena električne energije na mjestu konekcije na koju ima pravo kupac-proizvođač znači da krajnji kupac koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kilovati ili visokoefikasne kogeneracije u postrojenjima instalisane snage do 50 kWe, ima pravo na razmjenu električne energije koju predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema”, precizirala je CEDIS-ova inženjerka.

Člavnom 96 Zakona o energetici, kako je dodala, utvrđena je i obaveza snabdjevača da otkupljuju višak proizvedene struje koja se mjeri na mjesečnom nivou.

“Električna energija predata u distributivni sistem predstavlja razliku proizvedene električne energije u postrojenju kupca i one potrošene u objektu kupca-proizvođača. Istim članom regulisan je način mjerenja i obračuna tako prozvedene struje”, kazala je Čanović.

Električnu energiju za sopstvene potrebe trenutno proizvode dva korisnika u čijem vlasništvu su solarna elektrana u Nikšiću i mala hidroelektrana u Kolašinu. Oba energetska potstrojenja priključena su na distributivni sistem.

U CEDIS-u za naš list objašnjavaju da se za izgradnju i priključenje objekata za proizvodnju struje za sopstvene potrebe koristi ista procedura kao i za priključenje ostalih malih elektrana.

“CEDIS planira da u narednom periodu pojednostavi proceduru za priključenje kupaca-proizvođača na distributivni sistem. Krajnji korisnici, ali i energetski sistem u cjelini, imaće benefite od tog tipa proizvodnje. Krajnji korisnik može očekivati umanjenje računa za električnu energiju, a elektroenergetski sistem dobiće mogućnost za smanjenje gubitaka na mreži, naročito u dijelu sistema gdje su oni i najviše izraženi”, zaključuju u kompaniji.

Mogućnost zarade

Distribuirana proizvodnja, tačnije proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe postaje, kako ističu u CEDIS-u, sve interesantnija potrošačima električne energije.

“Krajnji korisnici sistema prelaze iz pasivne uloge potrošača u aktivne proizvođače-potrošače, koji korišćenjem novih tehnologija mogu upravljati svojim profilom potrošnje. Takvim načinom korišćenja obnovljivih izvora električne energije, solarne elektrane i one na vodeni pogon, postiZu se uštede na računima za električnu energiju, a postoji mogućnost i zarade. Prema novim zakonskim okvirma, korisnici sada mogu da proizvode dio električne energije za sopstvene potrebe”, naglasili su u CEDIS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније