Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2019. 15:53 >> 15:51

PRODAJA OBVEZNICA

Vlada se zadužila još 4,68 miliona eura

Na Montenegroberzi je danas na aukciji prodato 4,68 hiljada državnih obveznica, ukupne vrijednosti 4,68 miliona eura.

"Kupovina je realizovana posredstvom tri brokerske kuće i dvije banke", navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Danas je bio drugi dan prodaje državnih obveznica, u drugoj tranši, čiji je rok dospijeća pet godina, a fiksna kamatna stopa tri odsto godišnje.

"Nakon zaključenja primarne prodaje u drugoj tranši, možemo konstatovati da ukupan promet ostvaren prodajom državnih obveznica u prethodna dva dana iznosi 67,82 miliona eura ili 58,78 odsto emisije, odnosno realizovana je trgovina za ukupno 67,82 hiljade obveznica", dodaje se u saopštenju.

Kao što je najavljeno javnim prospektom o emisiji ovih državnih obveznica, planirano je da se primarna prodaja obavlja kroz više tranši.

"Samim tim možemo konstatovati da je realizacija primarne prodaje državnih obveznica veoma uspješna", dodali su iz Montenegroberze.

Ministarstvo finansija je u aprilu emitovalo dvije serije obveznica, i to u iznosu od 50 i 140 miliona eura. Emisija od 50 miliona, emitovana je na period od sedam godina, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto, dok je emisija od 140 miliona emitovana na period od pet godina i kamatnom stopom od tri odsto.

Tom prilikom, interesovanje za emisiju od sedam godina je bilo veliko i realizovano je u cjelosti, čak sa cijenom većom od ponuđene. Druga emsija realizovana u iznos od oko 25 miliona eura.

Sa tada prikupljenim sredstvima i ovim u prethodna dva dana, Vlada je za finansiranje državnog budžeta prikupila ukupno 142,59 miliona eura, odnosno 75,05 odsto od planiranih sredstava.

Iz Montenegroberze su zaključili da je interesovanje za investiranje sredstava kroz kupovinu državnih obveznica značajno povećano u odnosu na prethodni period.

"To potvrđuje činjenica da je u ovoj godini vrijednost prikupljenih sredstava kroz primarnu prodaju državnih obveznica veća za 62,18 miliona eura nego što je to bio slučaj u 2016. godini ili za 19,03 miliona eura u odnosu na 2014. i 2016. godinu zajedno, kada su takođe realizovane primarne prodaje državnih obveznica", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније