Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

30. 05. 2019. 16:56 >> 08:28
1

IZ EPCG OBJASNILI

Kako izabrati pravi tarifni paket?

Od prvog juna počinje primjena novih tarifnih modela. To znači da će svako domaćinstvo moći da odabre onaj koji mu najviše odgovara, u odnosu na potrošnju električne energije. Na raspolaganju su plavi, crveni, zeleni i osnovni model.

 

Svega nekoliko dana prije nego što će moći da se odluče za neki od ponuđenih tarifnih paketa, građani još nijesu sigurni kako to treba da urade.

"Čuo sam, ali neću ništa mijenjati neka bude taj osnovni paket, i to je to”, kazao je jedan od anketiranih.

“Nijesam još, moram da se informišem, ali svakako jedan od paketa hoću”, kaže drugi anketirani građanin Podgorice.

Iz Elektroprivrede savjetuju koji je model najpovoljniji.

“Plavi model je povoljan za domaćinstva koja mjesečno troše do 300kw, odnosno čiji računi su do 30 eura. U tom slučaju 150kW po višoj i 150 kW po nižoj tarifi će obračunavati po cijenama koje su do 5 odsto niže nego što su trenutno važeće”, kazala je portparolka EPCG  Eleonora Albijanić.

Za crveni, Albijanić kaže da je namijenjen domaćinstvima koja uglavnom troše struju tokom dana, a zeleni za one koji žele da električnu energiju dobijaju iz obnovljivih izvora.

“Za sva domaćinstva koja dobijaju račune do 30 eura, umanjenja će biti do 5 odsto u odnosu na račune koje su do sada primali, a oni koji imaju račune do 60 eura odnosno troše do 600kW sati, a takvih je 80 odsto, oni neće osjetiti nikakve promjene, dok će oni koji dobijaju račune oko 100 eura imati povećanje u odnosu na dosadašnje račune oko 1 odsto”, objašnjava Albijanić.

Ukoliko se ne opredijelite ni za jedan od ovih modela bićete u osnovnom paketu gdje i dalje vazi da je jeftinija struja u peridou od 23 sata do sedam sati ujutro.

Ne postoji rok do kada morate da se odlučite za neki tarifni model, a kada ga izaberete važi godinu.

Ako još ne znate koji ćete tarifni paket, na sajtu Elektroprivrede postavljen je kalkulator koji ce vam pomoci da se odlučite za najpovoljnije rješenje.

Dovoljno je da sa vašeg računa unesete kolicine struje koje trosite po višoj i nižoj tarifi i dobićete precizan obračun koliki će vam biti račun u slučaju da odaberete neki od modela.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније