Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 07:32 >> 07:32

RADUNOVIĆ

PDV u svim hotelima biće sedam odsto

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o PDV kojim bi trebalo da bude izjednačena stopa PDV-a pri prometu proizvoda i usluga u hotelima, bez obzira na kategoriju i region, saopštio je juče u parlamentu ministar finansija Darko Radunović odgovarajući na pitanje Adrijana Vuksanovića (HGI).

Po važećem, PDV od sedam odsto imaju hoteli sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu, odnosno sa pet u središnjem i primorskom.

Za sve ostale hotele stopa je 21 odsto pri prometu proizvoda i usluga.

"Kako je važeće zakonsko rješenje u suprotnosti sa Direktivom 2006/112 o zajedničkom sistemu PDV ministarstvo priprema izmjene. Smatramo da će predloženo rješenje doprinijeti povećanju konkurentnosti turističke privrede i smanjenju sive ekonomije", rekao je Radunović i podsjetio da je važeće rješenje doprinijelo povećanom investicionom interesovanju, zbog čega su 2017. godine otvorena 33 nova hotela, a prošle 25.

Radunović je odgovarajući na pitanje Marte Šćepanović (DPS) da li će doći do smanjenja akcize na gazirana pića sa dodatkom šećera kazao da bi to zahtijevalo detaljnu analizu. - Naplata akciza na gaziranu vodu sa dodatkom šećera je u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 2,25 miliona, što je 700 hiljada više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ta realizacija je u skladu sa planom, kojim je predviđena viša naplata u ovoj godini za dva miliona eura - objasnio je on i podsjetio da je lani usvojena aktuelna stopa akcize na gazirana pića i novi akcizni kalendar, koji predstavlja instrument za ujednačavanje cijena na domaćem tržištu sa regionom. Odgovarajući na pitanje Ane Nikolić (DPS) Radunović je rekao da Crna Gora od obnove nezavisnosti bilježi značajan ekonomski napredak, što potvrđuje i kretanje osnovnih makroekonomskih agregata. Složio se sa Aleksandrom Damjanovićem da pri Centralnoj banci treba formirati nadzorno za tržište kapitala, koji bi bilo informativnog karaktera u cilju obezbjeđenja većeg stepna transparentnosti.

Damjanović je ocijenio da je stanje na tržištu loše i da bi nakon 17 godina trebalo napraviti promjene na čelu Komisije za tržište kapitala. 

"Ne treba se porediti s periodom prije velike ekonomske krize, kada su na tržištu ostvarivani ogromni prometi, već imati realna očekivanja. Neophodno je napraviti dobru bazu podataka kada je riječ o državnoj imovini, kako bi se precizno znalo šta je čini i ko njome gazduje," istakao je Radunović.

Po Poreskoj upravi prosječna plata u 2018. bila 432 eura

Prosječna zarada po podacima Poreske uprave lani je bila neto 432 eura (645 eura bruto), a ne 510 eura kako saopštava Monstat - kazao je Milutin Đukanović (DF) prezentujući odgovor Poreske uprave.

Ministar Radunović je kazao da su Đukanoviću dostavili podatke o bruto zaradama koje je pripremila Poreska uprava.

"U januaru bilo je 162.793 zaposlenih sa bruto zaradom 652 eura, a u februaru 163.549 zaposlenih, a prosječna bruto zarada je bila 637 eura. U martu ove godine broj zaposlenih bio je 110.878, a prosječna bruto zarada iznosila skoro 715 eura. Mjesec ranije broj zaposlenih bio je 132.623 a prosječna bruto plata 676 eura. U januaru tekuće godine broj zaposlenih bio je 142.657, a prosječna bruto plata 682 eura," kazao je ministar.

Rekao je da je spreman da sa Đukanovićem i direktoricom Monstata održi sastanak, na kojem bi se predstavio način obračuna prosječne plate i uporedili podaci koji ulaze u taj obračun. Ocijenio je da Monstat radi na pravi način i po Eurostat modelu. Đukanović je saopštio da sve zemlje EU prosječnu zaradu računaju na osnovu podataka Poreske uprave i ustvrdio da Monstat ne uzima u obzir firme sa manje od deset zaposlenih koji imaju niske plate i nazvao ga „kriminalnom organizacijom“.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније