Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

31. 05. 2019. 11:39 >> 11:39

"100 NAJVEĆIH"

Priznanja za najuspješnija preduzeća

Društveno i ekonomski odgovorno, ali prije svega transparentno poslovanje doprinose razvoju crnogorskog društva i privrede, a prepoznavanje i promocija dobrih primjera u biznisu važno je kako bi se podstakli drugi, saopšteno je na svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim crnogorskim kompanijama u 25 kategorija i predstavljanja publikacije „Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori“ u okviru projekta „100 najvećih u Crnoj Gori“.

Direktorica projekta 100 najvećih u Crnoj Gori Ljiljana Burzan Nikolić kazala je da je važno bilježiti rast pokazatelja uspješnosti poslovanja ekonomije što se, kako je dodala, postiže „sinergetskim efektom posvećenog djelovanja institucija sistema i privrednih subjekata“.

„Ponosni smo što smo i mi postali snažna karika na koju se mogu osloniti i privredni subjekti i institucije sistema. I ovog puta ću istaći javno dostupne i jasne kriterijume, kojima smo se vodili prilikom rangiranja najuspješnijih crnogorskih preduzeća, jer je važno zadržati objektivnost i najviši nivo profesionalizma, kao što je važno najboljima ukazati poštovanje, koje su zaista zavrijedili svojim radom”, poručila je ona.

Burzan Nikolić je kazala da je zadovoljstvo predstaviti drugi broj ekskluzivne publikacije Poslovne novine - 100 najvećih u Crnoj Gori.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, istakao je da je crnogorska ekonomija u 2017. i 2018. ostvarila dinamičan i snažan privredni rast, sa stopama iznad očekivanih.

„Konačni podaci ukazuju da je realan rast BDP-a 2017. iznosio 4,7 odsto, dok prema preliminarnim podacima, rast za 2018. iznosi 4,9 odsto, što je ujedno i najveća stopa rasta od globalne ekonomske krize 2009. godine”, pojasnio je Katnić.

On je kazao da je u protekle dvije godine u Crnoj Gori otvoreno nešto više od 18 hiljada novih radnih mjesta, dok je prema Anketi o radnoj snazi u prošloj godini zabilježena stopa nezaposlenosti od 15,2 odsto, što je na najnižem nivou od obnove državne nezavisnosti.

Katnić je podsjetio da su donešeni novi Zakon o administrativnim taksama i Zakon o lokalnim komunalnim taksama, kojima su smanjene takse u najvećoj mogućoj mjeri i izvršena njihova redukcija.

„Očekivani rezultati ovih mjera upućuju na niže troškove poslovanja, posebno za mikro, mala i srednja preduzeća, kroz primjenu nižih taksi i manjeg broja procedura. To će za rezultat imati više raspoloživog dohotka za potrošnju i štednju, i indirektno pozitivno uticati na ekonomski rast“, objasnio je Katnić.

On je rekao i da Vlada Crne Gore u kontinuitetu preduzima konkretne mjere za dalje smanjenje poreskih opterećenja, a podsjetio je da će od 1. jula biti smanjeni doprinosi na zarade na teret poslodavca za 2 p.p.

„Sve gore navedeno i više nego jasno ukazuje na činjenicu da privrednici u Vladi Crne Gore imaju pouzdanog partnera što je i jedini preduslov da se kroz zajednički rad i kroz stvaranje povoljnog i predvidivog poslovnog ambijenta isti i unaprijedi“, poručio je Katnić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније