Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 13:30   >>  13:27 2

SEKULIĆ

Vlada ne razgovara ni sa jednim investitorom o gradnji HE

Vlada u ovom trenutku ne razgovara ni sa jednim investitorom, niti je pokrenula bilo kakav proces pripreme izgradnje hidroelektrana na Morači, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Vlada je riješena da na ispravan način realizuje valorizaciju hidroenergetskog potencijala, zbog čega je neophodno sagledati sve ograničavajuće faktore u vezi hidroelektrana na Morači i provjeriti isplativost izgradnje objekata i proizvodnje energije“, rekla je Sekulić u Skupštini.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Branka Radulovića, kazala da se trenutno ne razmatra realizacija tog projekta, ne vode razgovori, niti bilo ko radi na novoj projektnoj doklumentaciji.

"Vjerujem da se, ukoliko se bude razgovaralo o Morači, moraju uzeti u obzir svi aspekti od Manastira, preko životne sredine, do troškova izmještanja puteva, eksproprijacije i izgradnje elekrtoenergetske mreže“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da da je zvaničan stav Vlade i Ministarstva ekonomije da je valorizacija hidroenergetskog potencijala veoma kompleksno pitanje i da svaki projekat izgradnje hidroelektrana mora biti sagledan sa aspekta ekonomije, energetike i životne sredine.

"Moje mišljenje je da je dokumentacija u vezi gradnje hidroelektrana na Morači stara i da sada ne može da se koristi. Bilo kakvo donošenje odluke o gradnji hidroelektrana mora biti bazirano na dokumentaciji, koja će sagledati sve aspekte izgradnje tog sistema“, saopštila je Sekulić.

Ona je navela i da je u regionalnoj studiji, rađenoj kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir, ocijenjeno da je gradnja hidroelektrana na Morači projekat sa ozbiljnim ograničenjima, što znači da ga je moguće realizovati, ali uz visok nivo opreza i sprovođenje niza mjera koje bi otklonile moguće uticaje na životnu sredinu.

Sekulić je dodala i da je u pripremi tehnička dokumentacija za realizaciju projekta gradnje hidroelektrane Komarnica, dok Elektroprivreda radi projektnu dokumentaciju za hidroelektranu Kruševo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније